Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallokal attackerad i Kosovo

Annons

Trots uppmaningar från Belgrad om att rösta såg valdeltagandet bland serber ut att vara lågt i söndagens lokalval i Kosovo.

I Mitrovica attackerades en vallokal av maskerade män med tårgas.

Männen slängde in tårgas och slog sönder valurnor i Sveti Sava-skolan, som hyser omkring hälften av vallokalerna på den serbiska sidan av den etniskt delade staden.

Valförrättare - däribland observatörer från Osse - flydde och polisen stängde av området när det fortfarande var omkring två timmar kvar tills vallokalerna skulle stänga, enligt vittnen och uppgifter till den statliga serbiska nyhetsbyrån Tanjug, rapporterar Reuters.

Regeringen i Belgrad har delvis svängt om "utbrytarstaten" Kosovo, och uppmuntrat kosovoserber att rösta i valet. Vilka som vinner i valet anses mindre viktigt än att processen blir demokratiskt sund.

"Hoppas väldigt mycket på högt valdeltagande i Kosovos lokalval", twittrade utrikesminister Carl Bildt inför valet. "Det behövs trovärdiga och starka representanter, även serber."

EU:s utrikeschef Catherine Ashton kallade valet ett "avgörande ögonblick i Kosovos framtid, och en viktig del i normaliseringsprocessen i relationerna Kosovo-Serbien". I en kommuniké underströk hon att "EU noga kommer att följa hur valet sköts".

Men de siffror Kosovos valmyndighet redovisade under dagen visar hur kontroversiellt valet är. Efter fyra timmars röstande angavs valdeltagandet som helhet i Kosovo till tolv procent. I norra Mitrovica - Kosovos näst största stad, delad mellan serber och albaner - hade bara tre procent röstat.

Detta val är högförräderi, sade den 22-årige studenten Negovan Todorovic. Belgrad förråder Kosovo för de vaga fördelar som kallas europeisk integration.

Aktivister hade rest över gränsen från Serbien för att sabotera valet.

Jag kom hit med dussintals meningsfränder för att förhindra denna skamliga utförsäljning av serbisk mark, sade en man som kallade sig Stevica.

Men inte alla lät sig skrämmas.

Jag har bott här i nästan 80 år, och kom för att rösta, för om vi inte deltar kommer serberna att försvinna i Kosovo, sade 79-årige Milorad Stijovic. Dessa bojkottare skrämmer inte mig. Jag är för gammal och har sett värre folk än dem.

Mer läsning

Annons