Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomna till styrelsemötet Anders, Anders och Anders

Ungdomar skickas uppenbarligen till Lundsberg för att formas till de kloner det svenska näringslivet vill ha i sina bolagsstyrelser. Vad är väl lite våld och hot nu mot en framgångsrik karriär?

Åklagarmyndigheten meddelade på tisdagen att man avser att åtala nio elever och en anställd på Lundsbergs internatskola för olaga hot alternativt ofredande för att de i augusti skrämt yngre elever att de skulle brännas med strykjärn – och faktiskt bränt en pojke.

Och det är inte heller första gången skolan kritiserats av Skolinspektionen för förekomsten av pennalism.

Så varför i hela friden fortsätter föräldrar att skicka dit sina barn? Betala hundratusentals kronor för att låta dem gå i och bo på en skola som inte kan garantera deras säkerhet?

Efter att ha läst rapporten "Lika barn leka bäst" som stiftelsen Allbright släppte i måndags och som handlar om homogeniteten i svenska bolagsstyrelser, har jag helt sluta undra.

Ungdomar går där för att formas till de kloner det svenska näringslivet vill ha i sina bolagsstyrelser. Vad är väl lite våld och hot nu mot en framgångsrik karriär?

De ska bli styrelseledamöterna som inte bara ser ut som varandra (speciellt innanför brallorna), är i samma ålder och svarar till samma namn (Hej Anders och Anders och Anders, kul att ni kunde komma till dagens styrelsesammanträde!)

Nej, helst av allt ska de ha samma bakgrund också, både etniskt och utbildningsmässigt. Nästan nio av tio är etniska svenskar. Tre av fyra är ingenjörer eller ekonomer och tre av tio har gått på lilla Handels i Stockholm. (Man misstänker ju att det måste finnas en Lundsbergsparameter också).

I de fall en kvinna rekryteras till en bolagsstyrelse så är hon oftast i allt utom könet en klon av de andra.

Vi gillar lika. Vi anställer lika. Men, som Allbright konstaterar i sin rapport: vi vill ju sälja våra grejer till folk som inte är som oss.

60 procent av alla varor som produceras i Sverige exporteras - men styrelserna ser ändå ingen konkurrensfördel att ha personer med annan etnisk bakgrund än svensk i styrelserna.

Bolagsstyrelsernas insnöade rekryteringsmentalitet kommer tveklöst att kosta i förlorade intäkter. Betydligt mer än en termin på Lundsberg eller Handels.