Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen nya landshövding – hur tänker du kring husbyggande och attraktiva lägen?

Öppet brev till nya landshövdingen i Västernorrland.

Berit Högman välkommen till Västernorrland. Vi är många som bor i länet som är nyfiken på hur du kommer att hantera strandskyddet och byggande i attraktiva lägen i länet.

Dina företrädare har tillsammans med sina medarbetare under 10-15 år prioriterat växter och djur före människornas behov att bo trevligt och enligt sina egna önskemål. Länsstyrelsen har i sin myndighetsutövning aktivt bromsat utvecklingen i länets samtliga kommuner genom en rigid inställning till strandskyddet och en ibland överdriven attityd till att enbart tänka på växter och djur.

Myndighetsutövningen har ”lyckats” så bra att inga banker ställer upp och finansierar byggande för vanliga inkomsttagare utan större förmögenhet. I Kramfors och Sollefteå kommuner är det totalstopp. Härnösand har fortfarande någon bank som ställer upp på vanliga inkomsttagare.

Länsstyrelsen har i sin myndighetsutövning aktivt bromsat utvecklingen i länets samtliga kommuner genom en rigid inställning till strandskyddet ...

Konsekvenserna av denna rigida inställning är att kommunerna med sina lydiga politiker och tjänstemän, som inte har någon annan möjlighet än att underordna sig dina kommande medarbetare, har lagt en död hand över attraktion att bo i en vacker bygd. Vidare har det i sin tur lett till att tidigare uppförda bostäder vid kusterna har stigit i värde så att för ett hus vid kusten kan du köpa fem till sex hus i många tätorter som saknar närheten till vatten.

Läs också: Västernorrlands vinnare och förlorare på fritidshusmarknaden

De unga som vill bygga nytt hänvisas av kommunerna till många gånger oattraktiva lägen som gör att de hellre drar vidare från orten. Till detta kommer problemen med att finansiera bygget.

Förslag till att tro på oss boende i Y-län:

Ett konkret förslag till dig som ny landshövding är att outsourca den övervakande funktion som länsstyrelsen har över bygglagstiftningen. Gör ett avtal med länsstyrelsen för Blekinge län som kanske är en av de få länsstyrelserna som fungerar bra och tror på människan när det gäller att förstå sig på byggnationer. Denna länsstyrelse finns i Karlskrona, som förutom länsstyrelsen har Boverket – vilket är statens överordnande i dessa frågor. Vidare finns Karlskronas miljö- och byggavdelning i kommunen.

Det vore som sagt ett sätt att snabbt få igång en utveckling i Y-län med ett prisvärt attraktivt byggande och minska den i dag överdrivna förbudsagendan på din kommande arbetsplats.

I Karlskrona finns många medarbetare som vill bo attraktivt och strandnära. I dessa organisationer finns kompetens, som utvecklar länet med rikligt mått av strandskyddsdispenser. Det tror på människan och vill prioritera attraktivt boende. Det är ju samtidigt ett bra sätt att rekrytera kompetenta medarbetare till ovannämnda arbetsplatser. Det vore som sagt ett sätt att snabbt få igång en utveckling i Y-län med ett prisvärt attraktivt byggande och minska den i dag överdrivna förbudsagendan på din kommande arbetsplats.

För Plus-kunder: Gården stod öde i nästan 20 år – familjen förvandlade den till pärla: "Kunde ingenting innan"

Alternativt för dig är att göra ett studiebesök i Karlskrona och ta del av deras arbetssätt.

Du som erfaren politiker känner förmodligen till att en förvaltning som enbart identifierar sig med repressiv myndighetsutövning inte kan fungera tillfredsställande för utveckling. Problem blir viktigare än möjligheter.

Ge oss ett öppet svar vart du står så att vi enkla människor får tro på attraktivt byggande och en vettig hantering av strandskyddet. Gärna i nutid.

Husbyggare

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

För Plus-kunder: Matilda satsar på jordnära färger och väljer tapeter före pynt – följ med in i den luftiga villan i Ö-vik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel