Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna vill slippa partier hemma

Barack Obamas framgångsrecept för att vinna val går inte hem i Sverige. Väljarna är mycket negativa till att partierna knackar dörr och ringer hem, visar en ny opinionsundersökning.

Hela 80 procent av de tillfrågade är avogt inställda mot att partiföreträdare gör hembesök. Lika många ser rött vid tanken på att få telefonsamtal från en politiker, visar undersökningen som är gjord av Synovate på uppdrag av DN.

Däremot är det bara en femtedel som ogillar att få information från partierna eller att de sänder reklam i TV 4.

Socialdemokraten Joakim Spångberg, som bedrev en dörrknackningskampanj i Haninge under kampanjen inför EU-valet, försäkrar dock att folk är trevliga och verkar uppskatta när partierna kommer för att prata politik.

Inspirerade av Obamas succé är det framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna som planerar att i höstens val satsa mer på att knacka dörr och ringa väljare för att prata politik.

Men det är inte bara väljarna som förefaller att vara emot metoderna. Synovates opinionsanalytiker Niklas Källebring tror att det även kan bli svårt att motivera valarbetare.

Bara tre av tio är beredda att ställa upp på dörrknackning, visar en mätning vi gjort. I USA är inställningen en helt annan, säger han till DN.