Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väljarna smiskar Socialdemokraterna på stjärten för landstingshaveriet"

Redan i somras läckte det ut i medierna att Socialdemokraterna har låtit göra en lokal opinionsmätning som visade skräcksiffror för partiet i Västernorrland.

Det pratades om ett tvåsiffrigt väljartapp och att riksdagsmandat var hotade.

Från partiets sida försökte man givetvis att lägga locket på det hela, och distriktsordförande Eva Sonidsson sa, i stort sett, endast "hepp hepp" och "pepp pepp"; när hon frågades ut om mätningen.

Det går att beskriva det hela som närmast charmigt att Sonidsson försökte hålla skenet uppe, trots att det redan då var smärtsamt uppenbart att partiet skulle bestraffas av väljarna för landstingskaoset.

Nu finns dessutom en färsk opinionsmätning som avslöjar att skräcksiffrorna – som Sonidsson försökte prata bort – fortsätter att förfölja Socialdemokraterna.

Under Gullers Grupps lunchseminarium "Ett år kvar till val" i onsdags, presenterades nämligen en nedbruten mätning från Kantar Sifo – där S faller med hela 9,7 procentenheter.

Att detta går att relatera direkt till turerna i landstinget är uppenbart. Men opinionsmätningen avslöjar också att det finns fler partier i länet som har skäl att vara panikslagna.

Men för övriga handlar det snarare om nationella trender.

Miljöpartiet förväntas närmast halvera (-2,2) sitt väljarstöd regionalt. Det skulle leda till att den nuvarande landstingsmajoriteten spricker eftersom MP inte skulle nå den regionala spärren.

Men hos Moderaterna finns ännu större skäl att skrikgråta över förlorade väljare.

M förväntas nämligen falla med hela 6,2 procentenheter. Därmed skulle Sverigedemokraterna bli länets näst största parti, med ett väljarstöd på över 20 procent.

Kantar Sifo-mätningen visar också att L och KD backar runt 1 procentenhet vardera, vilket måste betraktas som relativt goda siffror för de bägge småpartierna.

Utöver SD är det egentligen bara C och V (som ökar 5,9 respektive 3,5) som går framåt.

Summan av kardemumman är att om opinionsmätningen ens är i närheten av nästa års valresultat så finns det verkligen skäl att tala om ett helt förändrat politiskt landskap i Västernorrland.

Och det kommer inte att bli en vacker syn.

Not: Den nedbrutna Kantar Sifo-mätningen gjordes i augusti och omfattar 800 respondenter. Siffrorna bör därvidlag relateras till underlaget.