Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj smart till barnen

"Jag vill ha en mobil. Alla mina kompisar har det! "

När barnen ska få egen telefon är det en del att tänka på. Hur man undviker att räkningen rusar i taket är kanske viktigast. Med rätt koll går det.

Tioåringen busringer till Australien och gör dyra sms-köp. Tonåringen köper surfpott för hundratals kronor. Det är många mardrömsscenarier som går igenom huvudet på föräldrar när barnen ska få en egen mobil. Samtidigt finns det en hel del fördelar med att utrusta barnen med telefon. De går att nå och kan höra av sig själva om det behövs.

Och i dag går det att förebygga de flesta problem med operatörernas tjänster, säger Mattias Grafström på oberoende Telekområdgivarna.

– Första frågan är om man ska köpa mobil tillsammans med ett abonnemang eller inte. Det kan löna sig, men då är man också fast i det abonnemanget, säger han.

Kontantkort är ett bra sätt att kontrollera kostnaderna. Men en rundringning till flera operatörer visar att alla erbjuder abonnemang som begränsar vad barnen kan använda mobilen till, som i praktiken ger samma kontroll.

Då ska det inte vara möjligt att till exempel ringa betal- eller utlandssamtal. Ibland kan man också ställa in ord som blockeras för sökningar på internet.

Men konstruktionerna på abonnemangen ser lite olika ut hos operatörerna, från att allt är spärrat från början till att man själv manuellt måste göra olika val. Det är alltså viktigt att fråga vad som gäller.

– Be om hjälp från operatören så att alla nödvändiga spärrar finns, säger Mattias Grafström.

Samtal och sms har rasat i pris och ingår allt oftare i abonnemangen. Nu är det i stället datamängden man måste tänka på. Prata med barnet om hur mycket telefonen kommer att användas via 3g som drar data, respektive via trådlösa nätverk, om ni har wifi hemma till exempel.

– Det är väldigt individuellt hur mycket data man behöver, men generellt sett använder yngre mer data än medelkonsumenten. Om man tittar på filmklipp drar det mycket, då förbrukar man snabbt surfpotten, om man inte har wifi, säger Mattias Grafström.

Vad det kostar att köpa till surfpott är också en sak som det är bra att ha koll på, och att spärra så att barnet inte kan göra det själv.

– Som förälder är du betalningsansvarig för allt. Det är vanskligt att ha telefonen helt öppen, det kan också vara kompisar som lånar, säger Mattias Grafström.

Till sist: Glöm inte bort försäkring. Där gäller att titta igenom sin hemförsäkring och höra vad försäkringsbolaget säger.

– Det är inte helt ovanligt att telefonerna går sönder på sätt som inte täcks av garantin när barn använder dem, så någon försäkring måste till. Men tilläggsförsäkringar eller separata försäkringar kan vara ganska dyra. Det är ett val man får göra, säger Mattias Grafström.