Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärden räddas av utrikesfödda!

Tidigt på söndagsmorgonen bär det av till Hällefors. Socialdemokraterna i länet håller årskonferens. Inbjuden gäst är energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan som peppar partikamraterna med ett engagerat tal om tillståndet i Sverige. Det går allt bättre!

Varmast och längst applåder får han för sitt starka inlägg om Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna. Han talade med hetta om de krafter som vill göra hans barn, födda i Umeå och Stockholm, till icke önskvärda medborgare.

Samtidigt skickade SVT ut en rapport om svensk arbetsmarknad. Under de senaste åren har sysselsättningen ökat med 244 000 personer. Utrikesfödda står för hela ökningen. Förklaringen är enkel. Inrikes födda i arbetsför ålder har sjunkit med 166 000 personer. Det omtalade ”köttberget”, fyrtiotalisterna, har gått i pension.

Det handlar inte om att ”de tar våra jobb”. Tvärtom! De har räddat vår arbetsmarknad från kollaps. Vi skulle ha haft betydligt större problem, om vi inte hade fått ett tillskott av människor från andra länder.

I dag fortsätter arbetsmarknaden att ropa efter arbetskraft. Då är det bra för Sverige att vi har haft ett inflöde på runt 400 000 personer under de senaste nio åren. Vi är i ett läge där arbetsgivarna får släppa på kraven och låta människor i större utsträckning lära sig jobbet på plats.

I många andra länder står arbetsmarknaden inför samma problem. Den inhemska arbetskraften krymper. De står betydligt sämre rustade än Sverige. Det betyder inte att vi är utan problem. Vi behöver snabbspår så att nyanlända kan validera sin utbildning. Vi behöver utbildningar i bristyrken. Vi behöver en uppvärdering av kvinnodominerade yrken.

Då är det bekymmersamt att höra att arbetsförmedlingen får sina upphandlingar av utbildning överklagade. Det betyder att verksamheten står still. Vi får, som ett exempel, vänta på de nyutbildade busschaufförer vi så väl behöver.

Samtidigt som goda nyheter kommer via Public service, skickar Sverigedemokraterna ut falska nyheter via sina kanaler. Expressens Lars Lindström skriver i en krönika om ett inlägg på Facebook från ”järnrörsmannen” Erik Almqvist att ”37 procent av Sveriges befolkning i åldern 0-44 år har nu utländsk bakgrund”. Han följer upp påståendet med att Sverige kommer att bestå av en majoritet med utländsk bakgrund 2034.

Avpixlat, med flera SD närstående sajter plockar upp ”nyheten” och sprider den till trogna följare. Sant är det förstås inte.

Almqvist lägger till runt tio procent, och berättar inte heller att de allra flesta är födda i Sverige och kommer från Norden eller övriga Europa. Intrycket ska, bildsatt, vara att de är från Syrien eller näraliggande länder. Sanningen är att de alla, oavsett härkomst, är i högsta grad önskvärda och välbehövliga för Sveriges framtid som välfärdsland.

Det går bra för Sverige, trots orostider. Det går bra, tack vare att vi har tagit emot människor från andra länder. En dubbel vinst!