Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Valet var inte svårt"

Lusten att hjälpa andra och intresset för hälsa avgjorde yrkesvalet för Ellen Melne – hon ville bli till läkare och så blev det. För några veckor sedan tog hon läkarexamen vid Umeå universitet.

Under gymnasietiden hemma i Härnösand hade hon också tankar på att bli pilot och började segelflyga.

– Men jag kom på att det skulle bli ganska långtråkigt att sitta i cockpit, så jag tänkte om. Valet var inte så svårt, dessutom är det en utmaning att man alltid kommer att utvecklas i sitt jobb, säger Ellen.

Nu tar AT-tjänstgöringen vid, vilket hon gör i Örnsköldsvik, dit hon räknar med att pendla från Umeå.

– Vi har precis köpt en Västerbottensgård från slutet av 1800-talet här i Umeå, säger Ellen

Vet du vilken inriktning du så småningom kommer att välja?

– När jag började läsa tänkte jag mycket på barnläkare och det känns fortfarande aktuellt, men de flesta kurser jag läst har varit intressanta. Annars funderar jag på infektionsläkare och ortoped. Man måste även tänka på vilket liv man vill leva när man väljer specialitet, till exempel är det svårt att kombinera familjeliv och specialistutbildning i hjärnkirurgi. Jag vill gärna vara läkare men även ha ett rikt familjeliv, så jag kommer att välja något som inte är allt för jourtungt.

Du ska bli mamma snart, hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt, många av våra vänner och mina svägerskor har barn, nu är det äntligen vår tur.

Träffades du och Pär under studietiden?

– Första gången vi sågs var i Val d’isere i Frankrike när vi båda var där och åkte snowboard under en säsong. När jag sedan började plugga i Umeå stötte jag ihop med Pär på biblioteket av en slump och på den vägen är det. När jag sökte läkarprogrammet hade jag länge tänkt välja Uppsala i första hand, men i sista sekund ändrade jag mig och valde istället Umeå, något som jag är väldigt glad för nu.

I somras var vi och vandrade i Alperna i Österrike och då friade Pär på en alptopp, berättar hon och skrattar. Bröllop planeras inom ett par år.

Ellen har genom åren provat på en hel del sporter som handboll, fotboll, ridning och slalom – men det var simning hon satsade på och även tävlade i.

Hon gillar också att segla något som hennes pappa fört vidare, då han ursprungligen är från Halmstad där han vuxit upp med havet och segling.

– Jag älskar havet och det finns inget bättre sätt att spendera en sommardag på än i en båt.

Men hon gillar också att åka skidor och de har som tradition att varje påsk åka till Pärs familjs stuga i Hemavan, där de åker en längre tur.

– Senaste påsken blev det fem mil, säger Ellen.

I år får Ellen fira sin födelsedag på påskafton, då hon fyller 29 år, men först ska svärfars 60-årsdag firas den 30 mars.

– Jag hoppas jag får barn på utsatt datum, som är i början av april, så det inte krockar, säger hon med ett skratt.