Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtog barn i bastu i Härnösands simhall – döms till sluten ungdomsvård

En 17-åring döms till fem månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. 17-åringen utförde handlingarna i simhallens bastu.

De utsatta pojkarna besökte simhallen i Härnösand i april och hade badat när de gick för att värma sig i bastun. Då kom 17-åringen in i bastun och började prata med dem.

De båda pojkarna har lämnat detaljerade berättelser om vad som hände i bastun. Den ena pojken blev utsatt för ett övergrepp som tingsrätten bedömer som våldtäkt mot barn och den andra pojken blev sexuellt ofredad.

Läs också: Yngling åtalas för våldtäkt mot barn i simhall

17-åringen nekar till gärningarna och till att ha träffat pojkarna, men medger att han varit i simhallen den aktuella dagen. En kamrat som han varit i simhallen med har intygat att de var där tillsammans, men i tingsrättens utredning framkommer att de två inte varit tillsammans hela tiden och att 17-åringen haft tid att utföra övergreppet utan att kamraten märkt något.

Förutom de två pojkarnas berättelse finns även ett utomstående vittne som observerat de tre tillsammans i bastun. Vittnet uppger att han hållit uppsikt eftersom han tyckt att något verkade konstigt.

Läs också: En gripen för sexuellt övergrepp mot barn i simhallen

Ångermanlands tingsrätt finner 17-åringen skyldig till våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande och hade 17-åringen varit myndig hade brottet motsvarat två år och tre månaders fängelse. Men eftersom han inte är myndig döms han till sluten ungdomsvård och påföljden bestäms enligt gällande praxis till fem månader. Utöver det ska han betala 140.000 kronor i skadestånd till den våldtagne pojken och 22 000 kronor till den andra pojken.

Åklagaren har också yrkat att 17-åringen ska utvisas. Men eftersom han är under 18 år och asylsökande och det inte finns några uppgifter om hans situation i hans hemland avslår tingsrätten det yrkandet.