Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsdömd får fortsatt vårdnad

Pappan i Vetlanda dömdes till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med sin minderåriga dotter.

Nu har kommunen beslutat att pappan även i fortsättningen ska få ha vårdnaden av henne, skriver Vetlanda-Posten.

Flickans mamma, som en gång slängde ut dottern, har fortfarande inte någon kontakt med henne.

Vårdnadsbeslutet fattades nyligen av Vetlanda kommun, vilket framgår av en sekretessbelagd utredning som Vetlanda-Posten tagit del av.

Till grund för beslutet ligger den vårdnadsutredning som inleddes i april 2007 när turbulensen var som störst kring kommunens sätt att sköta ärendet kring flickan. Hon bodde i fem års tid hos sin psykiskt sjuka pappa som ständigt utnyttjade henne sexuellt, från det att flickan var tio år gammal.

Pappan är för närvarande intagen för rättspsykiatrisk vård och mamman, boende i Göteborg, har i dag ingen kontakt med flickan. Socialnämndens utredare har flera gånger försökt få kontakt med mamman - men hon har ständigt lämnat återbud. Kommunen vet därför inte hur hon ställer sig i vårdnadsfrågan.

Det nya vårdnadsbeslutet diskvalificerar också flickans förre fosterpappa som vårdnadshavare. Flickan, som i dag är 17 år, bodde hos fosterpappan i ett års tid och han har sagt sig vara beredd att vara flickans vårdnadshavare. Han har under utredningens gång varit god man för flickan. Hon har själv uttryckt önskemål om att få fosterpappan till vårdnadshavare.

Själv säger fosterpappan att detta är en direkt följd av kritik som han har riktat mot socialnämndens sätt att sköta ärendet.

- Flickan själv ringde och var väldigt upprörd. Men av socialen i Vetlanda har jag inte hört ett ljud. Det är i och för sig inget som förvånar mig, säger fosterpappan till Vetlanda-Posten.

Pappan dömdes i Eksjö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med dottern. Domen fastställdes av Göta hovrätt. Pappan överklagade till Högsta domstolen, som dock inte tog upp målet. Han dömdes också att betala 230 000 kronor i skadestånd till sin dotter.