Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsdömd 42-åring kvar i häktet

Den 42-åring som nyligen dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn blir kvar i häktet en vecka till.

Mannen häktades i januari i år, misstänkt för att ha förgripit sig på sin sambos dotter. För en månad sedan dömdes han av tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Någon teknisk bevisning fanns inte, men tingsrätten bedömde flickans berättelse som mycket trovärdig.

Och när hovrättsförhandlingen drog igång bakom stängda dörrar, var det flickans trovärdighet som stod i fokus.

- Vi har nya bevis i form av en vittnespsykolog. Det finns ingen analys av flickans förhör, ingen kontroll av tillförlitligheten, säger mannens försvarare Johan Sterner som kallat in Lena Hellblom Sjögren, psykolog på vuxenteamet i Västmanlands läns landsting, för att gå igenom förhören.

Redan 1992 fastslog Högsta domstolen att vittnespsykologer inte tillför någon vetenskap till domstolarna och Lena Hellblom Sjögren var inte heller förordnad som sakkunnig av hovrätten, utan inkallad av försvaret.

- Syftet är att visa att barnet inte är tillförlitligt och hon brukar ju oftast komma fram till den slutsatsen, säger åklagaren Lisa Eriksson.

42-åringen skall stanna kvar i häktet tills domen meddelas nästa fredag.


ANNA WIKNER
070-650 77 02