Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsutsatta ska få bättre hjälp

Annons

Socialstyrelsen kräver skärpning av de kommuner som inte tar ansvar för våldsutsatta kvinnor. En granskning som genomförts visar på många brister. Ofta blir misshandlade kvinnor hänvisade till ideella kvinnojourer i stället för att få hjälp av kommunen, rapporterar Dagens Nyheter.

Socialstyrelsen inför därför nu ett nytt så kallat allmänt råd med rekommendationer som i detalj beskriver vilka krav som lagen ställer på socialnämnderna.

Socialtjänsten har samma skyldigheter mot våldsutsatta kvinnor som mot andra grupper. De skulle inte ens drömma om att nöja sig med att skicka ett hjälpsökande funktionshindrat barn vidare till ideella krafter med okänd kvalitet, men ansvaret för kvinnorna lämpas över på jourerna, säger juristen Birgitta Resenius på Socialstyrelsen till tidningen.

Men medlemmar på kvinnojouren i Eskilstuna berättar för DN att alla inte vill blanda in myndigheterna.

En del kvinnor vill inte gå till socialen, då fyller vi en funktion eftersom vi kan erbjuda både boende och stödsamtal, säger ordföranden Ingrid Sköldgård.