Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam brand i Umeå

Flera bränder rasade runtom om i Sverige på juldagens natt och morgon. I Umeå bröt en våldsam brand ut i studentområdet Ålidhem.

Annons

Brandchefen i Umeå kommun, Lars Tapani, berättar att branden startade på vinden och spreds till lägenheter i våningsplanet under. Han beskriver fastigheterna som trevåningshus med flera trappuppgångar, sammanbyggda i en U-form.

– Det brinner också för fullt på taket och luktar brandrök över halva Umeå, sade han till TT tidigt på morgonen.

Då befann han sig på en förskola som öppnat för boende som evakuerats från ett 90-tal lägenheter. Men det var bara en handfull personer som kommit dit.

Övriga som evakuerades när branden bröt ut på natten hade ordnat inkvarteringen på annat sätt, berättar brandchefen.

Ännu vid åttatiden på morgonen brann det kraftigt i träreglar i betonghusen som är klädda med tegel. Ett 20-tal brandmän från Umeå, Sävar och Holmsund bekämpade elden, enligt länsvakthavande polisbefälet Anders Björk i Västerbotten.

Hans kollega Kenneth Jonsson trodde att flerfamiljshusen inte blir beboeliga ”den närmaste tiden”. Han berättar för TT att det finns en hypotes om att branden startat genom att glöd från en lägenhetsbrand i ett av husen, som släcktes på julaftonen, kan ha spridit sig till vinden via ventilationen.

Ingen människa skadades fysiskt.

– Men många som var hemma var naturligtvis chockade, säger Jonsson till TT.

Mer läsning

Annons