Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet ökar mest i glesbygd

Annons

Sedan början av 2000-talet har anmälningarna om våldsbrott ökat i hela landet, i snitt med 39 procent. Men skillnaderna är stora mellan olika delar av Sverige.

I glesbygdslänen Jämtland, Norrbotten och Värmland är ökningen störst, i Jämtland står den för 76 procent, skriver Dagens Nyheter utifrån statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Trots ökningen ligger många glesbygdslän fortfarande lågt på den nationella listan som toppas av Stockholm.

Det är en mycket intressant trend, för generellt har vi haft en positiv utveckling i Sverige där våldet minskar. Resultatet kan visa på att polisen blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott i de här länen, men också att det tagit längre tid för våldsminskningen att slå igenom där, säger Sven Granath, Brå:s expert på våldsbrott, till DN.

Han tror att den generella ökningen av antalet anmälningar är ett tecken på att samhället har blivit mer uppmärksamt på våldsbrott och att polisen har blivit mer benägen att upprätta anmälningar.

Våldsbrott innefattar bland annat mord, misshandel, våldtäkt och rån. Misshandel och grov misshandel utgör den absoluta majoriteten av anmälningarna. Flera poliser som DN har pratat med tror att den nationella satsningen mot våld i nära relationer fått genomslag i statistiken.

I undersökningen har åren 2000, 2001 och 2002 slagits ihop och jämförts med 2010, 2011 och 2012. Undersökningen utgår från antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.

Mer läsning

Annons