Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet flammade upp i Mellanöstern

Med sex döda palestinier var lördagen den blodigaste på länge i Mellanösternkonflikten. Våldet, nästan på dagen ett år efter krigsutbrottet i Gaza, utlöste fördömanden från den palestinska ledningen.

Under natten rullade Israels armé in i Nablus på Västbanken, ofta en konflikthärd men relativt lugn de senaste åren. Soldaterna omringade tre hus i gamla stan, på jakt efter tre medlemmar av al-Aqsamartyrernas brigader som sades ligga bakom dödsskjutningen av en israelisk bosättare i torsdags.

När männen vägrade ge sig och komma ut dödades de, rapporterade israelisk radio. En av dem sades ha varit beväpnad med flera automatgevär. Anhöriga sade till nyhetsbyrån AFP att soldaterna trängde sig in utan förvarning och sköt ihjäl männen trots att de inte gjorde motstånd.

I norra Gazaremsan dödades tre palestinier av israeliskt flyg när de närmade sig gränsstängslet runt territoriet. Myndigheterna i det Hamas-styrda området uppgav att de var civila som letat efter metallskrot.

Israels militär hävdade å sin sida att trion hade ignorerat varningsskott och att "bevis på marken" visade att de haft för avsikt att utföra ett terrordåd.

Nabil Abu Rudainah, rådgivare till den palestinske presidenten Mahmud Abbas, anklagade Israel för att trappa upp våldet.

Israel torpederar omvärldens och USA:s försök att återstarta fredssamtalen, sade han.