Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsfirande med manifestation för Ytterlännässkolans bevarande

För sjunde året i rad arrangerade Bollstabruk intresseförening traditionsenligt Valborgsmässofirande vid Folkets Hus i Bollstabruk. I vanlig ordning inleddes kvällen med sång av Dals manskör, som alltid välsjungande under ledning av Catarina Winberg.

Annons

Årets firande blev också en manifestation mot en nedläggning av Ytterlännässkolan, detta befaras komma som ett förslag från bildningsförvaltningen. Alla förhandsinformationer har i princip handlat om en nedläggning av skolan. Vårtalet blev därför av lite annorlunda karaktär. Talare var tidigare ordförande i intresseföreningen och numera hedersmedlemmen Roger A. Åkerblom. Roger påminde om förra nedläggningshotet då han och ett antal personer tillsammans förhindrade en nedläggning av skolan. Talet handlade bland annat om vilka dåliga konsekvenser en nedläggning skulle innebära för Bollstabruk och omkringliggande orter.

Bollstahallen står på tur för en nedläggning om skolan stängs. Inflyttningen minskar då den allmänna servicen minskar och upphör. Landsbygden går en trist framtid tillmötes om detta skulle hända. På Rogers fråga till den stora publiken, som samlats framför Folkets Hus, om skolan ska vara kvar hördes ett rungande JAAAA. Många var de i publiken som under kvällen ställde frågan och undrade hur ett sådant dumt förslag kan läggas fram. Man undrade också över vad som egentligen pågår i kommunen, inte bara vad som gäller skolan. Under kvällen fanns möjligheter att skriva på namnlistor med krav att behålla Ytterlännässkolan, vilket många gjorde som inte tidigare haft möjlighet.

En stor och fin brasa tändes i det nya parkområdet som byggts nedanför Folkets Hus. Publikmässigt var nog årets Valborgsfirande det största hittills, mycket beroende på skolfrågan, som även besöktes av många Nylandsbor, som kom för att manifestera.

I skrivande stund (torsdag 2 maj) har förslaget från bildningsförvaltningen lagts ut på kommunens hemsida, där förslaget är att lägga ner Ytterlännässkolan från höstterminen 2020.

Lars Sjödin, Bollstabruk intresseförening

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons