Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt julmarknad på Själevads hembygdsgård

Lagom till första advent vaknade Själevads hembygdsgård ur sin vintersömn till en av årets höjdpunkter, den traditionella julmarknaden. Redan vid vägen välkomnades besökarna av en gärdesgård vackert inramad av ljusslingor och med ett gårdstun vitt av snö!

Annons

Bland gårdens trettiofemtal utställare i skönt uppvärmda Långlogen, Rundlogen och Bagarstugan fanns all tänkbar hemslöjd att inhandla som färgglada trasmattor, knivar, ljus, skärbrädor, smycken och sköna presenter i form av koftor, mössor och vantar. Utomhus kunde man bland stånden komplettera sitt julbord med läckra korvar och pastejer eller finna trevliga bockar och julnissar i granris tjusigt dekorerade med röda band och stora luvor. Gårdens arbetsgrupper stod för design och tillverkning.

Väldigt populärt var hembygdsgårdens eget bakade tunnbröd, naturligtvis med hemligt recept! En lång kö såg snabbt till att brödet gick åt som smör i solsken, på tid under 30 minuter.

I det lilla pyntade härbret huserade tomtemor och tomtefar och lockade de allra yngsta till att överlämna sina önskelistor. Som lön fick de en liten julklapp att lägga under granen därhemma. Kön till tomten ville nästan aldrig ta slut. Tydligen hade de flesta barnen varit snälla, då alla 300 vackert inslagna paket delades ut. Tomten fick det svettigt värre, men kunde glädja sig åt små kramar och en och annan puss.

Ingen behövde gå hungrig. Till grillkåtan samlades man för korv med bröd eller till en kolbulle läckert anrättad med "amerikafläsk" och lingonsylt. Många sökte sig till stugvärmen i Komnäsgårdens anrika sal och kammare med sprakande öppna spisar för gott fika. De lät sig väl smaka av smarriga kakor bakade av medlemmarna. Det var nära att faten länsades! Däremot satt korven och kolbullarna riktigt fint, då förråden helt tog slut.

Julmarknaden blev riktigt lyckad! Vintervädret helt perfekt och alla besökare tycktes väldigt belåtna liksom utställare och inte minst gårdsmedlemmarna efter allt nedlagt jobb.

Nu fortsätter arbetet med vårens trevliga tillställningar i Rundlogen och Klockargården med bröllop och jubileer. Det sköna firandet runt midsommarstången inte att förglömma liksom ett sommarcafé. Själevads hembygdsgård är minsann högst levande.

Bengt Ferm

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel