Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Val lovas på Madagaskar i vår

Annons

Madagaskars president Andry Rajoelina lovar att det blir parlamentsval i det oroliga öriket 20 mars nästa år, och uppmanar andra länder att sluta lägga sig i landets politiska process.

Läget har varit oroligt sedan Rajoelina i våras tog makten från den folkvalde presidenten Marc Ravalomanana.

Vi ber världssamfundet att inte längre lägga sig i våra problem. Lösningen till krisen kan bara komma från folket genom detta val, sade Rajoelina i ett tv-sänt tal sent på onsdagskvällen.

Han sade att valet ska övervakas av en ny valkommission, att det vinnande partiet ska utse en ny premiärminister, och att parlamentet ska utarbeta en ny författning för landet.

Rajoelina sade inget om när ett presidentval kan hållas. Med sina 35 år är han fem år för ung för att ens få kandidera i presidentval enligt den gamla grundlagen.

Beskeden från Rajoelina lär knappast blidka Afrikanska unionen (AU), som stängde av Madagaskar efter kuppen i våras. Den ledde också till att givarländer frös flera miljarder kronor i bistånd.