Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vägverket sätter en prislapp på vägarbetarnas huvuden"

Seko-facket är på krigsstigen och vill stoppa Vägverkets upphandling av ny mitträckesväg på E4 norr om Örnsköldsvik.

- Vägverket sätter en prislapp på vägarbetarnas huvuden, säger Sekos ombudsman Anders Byquist.

Vägverket Region Mitt vill testa en helt ny typ av upphandling som enligt facket strider mot arbetstidslagstiftningen och arbetsmiljölagen

Vägverket sätter nu press på entreprenören att man måste genomföra arbetet på begränsade tider för att inte störa trafiken. Dessutom måste den skyltade sänkta hastigheten tas bort på de tider som det inte pågår verksamhet.

Hålls inte tiderna kan det bli böter på upp till 20 000 kronor per dag.

Sekofacket är nu oroliga för att kraven på en säker arbetsmiljö åsidosätts.

- Jag är djupt oroad för gubbarna eftersom det blir en enorm tidspress. Vi anser att Vägverket sätter arbetsmiljölagstiftningen och arbetsmiljölagen ur spel. Dessutom har inte Vägverket inte gjort någon riskinventering, säger Byguist.

Facket ska nu hårdbevaka arbetsplatserna i sommar.

- Det här är inget speciellt problem för oss. Vi vill ju minska tiden då entreprenören står vägtrafiken. Och jag tycker att tiden är väl tilltagen. Dessutom sker det mesta av arbetena utanför själva vägen, säger Ingemar Sandström på Vägverket Region mitt.

Byggnationerna startar i slutet av månaden och pågår till den sista november.OLA THELBERG
070-218 31 09