Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågar man hissa flaggan?

Får man fira midsommar? Törs man flagga? Kan man bära folkdräkt?

– Självklart kan man det, tycker Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo, som i går pratade extremhöger och kulturarv på Murberget i Härnösand.

Expo som kartlägger och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser i samhället var inbjudna av länsstyrelsen och ABM-nätverket som samlar folk från arkiv, bibliotek och museer i Västernorrland.

Den övergripande frågan är hur de som arbetar med kulturarvet kan bidra till att minska främlingsfientlighet och rasism.

– Jag är kanske inte rätt man att svara. Jag är här för att berätta hur högerkrafterna gör. Men verkar man i en demokrati där religionsfrihet och yttrandefrihet är hörnstenar ska man inte vara exkluderande. Alla ska känna sig välkomna, konstaterar Alexander Bengtsson, utbildningschef på Expo.

Kan man bära folkdräkt nu när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hade Blekingedräkt på sig vid riksdagens öppnande? Det är en fråga som har blivit problematisk för en del. Alexander Bengtsson menar att media har skuld i detta.

– Åkesson var inte den enda. Vänsterpartiets gruppledare Hans Lindhe dök också upp i folkdräkt. Och betydligt fler än så gör det. Det är en tradition i riksdagen. Det rapporterade inte media, säger han.

Den blågula fanan vill han också värna.

– Varför ska man låta dem få patent på den svenska flaggan? Det är ungefär som om jag som hallänning skulle lämna det halländska landskapsvapnet.

I Sverigedemokraternas kulturarv ryms oxdans, värmländsk poesi och gamla amerikanska bilar. Historien om Ådalen 1931 har SD svårare med.

– Kan man sin lokala historia kan man alltid slå SD på fingrarna. Den typen av konflikt finns inte i deras lilla värld, säger Alexander Bengtsson.