Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägar förstörda av regnovädret

Annons

Banvallar och vägar som spolats bort.

Det kraftiga regnovädret har drabbat mellersta Norrland hårt, även om många nu drar en lättnadens suck när läget stabiliserats.

Det är fortfarande väldigt mycket vatten i många vattendrag och problemet med avskurna vägar kvarstår. Men just nu så blir det i alla fall inte värre, utan det går åt rätt håll, säger Peter Carlstedt, kommunchef i Kramfors.

Räddningstjänsten har nu varit uppe med helikopter för att få en bättre bild av översvämningarna. Kyrkdal med omgivning är det område som är allra värst drabbat. Vattnet ligger stabilt i dammarna som kommer stå under bevakning hela helgen. På flera håll ser läget något bättre ut.

Men vi har ett område norr om Kramfors där det är riktigt vattensjukt i stora områden, där är det fortfarande lite bekymmersamt, säger brandinspektör Per-Erik Hörner som satt med i helikoptern.

Samtidigt meddelar Trafikverket att deras prognos för sträckan mellan Örnsköldsvik och Sundsvall nu är ändrad och att man räknar med att tågtrafiken ska kunna komma igång igen lördag klockan 18.00.

Det är som en stor krater, det är väl ett hål som är 5-6 meter, säger Elling Westlin som bor i närheten.

Det kraftiga regnovädret rör sig norrut, och de riktigt stora regnmängderna är att vänta i Lapplandsfjällen. Ovädret väntas ligga kvar över de norra delarna av Norrbottens län under lördagen och söndagen, men det avtar i styrka. De stora regnmängderna som fallit de senaste dagarna gör att flödena nu är höga i vattendragen, främst i mellersta Norrland. En klass 1-varning för höga flöden är utfärdad för Västernorrland, Jämtland, Västerbotten.

Mer läsning

Annons