Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga säga ifrån – en kväll om civilkurage i Kramfors

LÄSARTEXT
Håll inte tyst – håll ihop! Det var budskapet när Mina Dennert föreläste för ett 50-tal besökare på Royal i Kramfors tisdag 6 november.

Journalisten och författaren Mina Dennert grundade Facebook-gruppen #jagärhär för några år sedan, när hon tyckte att det blev allt mer av hat och hot både på internet och i IRL – In real Life. Ledstjärnan för #jagärhär, är att Ingen ska bli utsatt för hat eller hot och ingen ska behöva möta hatet ensam.

Mina Dennert gav många exempel på lögner, förtal och hatfulla utfall mot enskilda och grupper samt hur de uppkommer och hur de sprids. Centrala ord är troll och trollfabriker. Det är dock inte troll med svans som finns i sagoböckerna, utan troll som finns på nätet och liknas med ett sätt att fiska (trolling). Man slänger ut ett bete och hoppas få napp. Betet är osakliga eller provocerande kommentarer med efterföljare som ryar, håller med och sprider vidare. De är skickliga på att hitta ömma punkter i samhället och kan låta trovärdiga fast de säger helt felaktiga saker.

Även om det sprids oändligt mycket hat via sociala media, så är inte de som sprider hatet så många. #jagärhär menar därför att det inte är hatet från de få som är den stora faran, utan tystnaden från alla de som är tysta och bara tittar på. Mina Dennert och #jagärhär uppmanar oss som tycker något annat än hatet som sprids att säga ifrån högt! Deras tips är att undvika konfrontation och i stället försöka få igång en dialog. Lyssna, ställ frågor och var nyfiken, ta reda på fakta tillsammans och håll känslorna i styr.

Publiken på Royal delade också med sig av sina erfarenheter att hantera fördomar, hat och hot som sprids. Så till exempel berättade en kvinna att hon på torget i Kramfors hört några personer samtala om att nyanlända som hade barn med sig hit fick barnbidrag från svenska staten retroaktivt, ja några hade minsann fått för 15 år! Detta mötte hon genom att helt enkelt ge sig in i samtalet och sakligt upplysa dem om att detta var felaktigt och att regelverket kring barnbidrag ej möjliggör något sådant.

Efter kvällen med Mina Dennert känner jag mig stärkt att inte ducka när obehagligheterna far omkring. Törs jag själv inte direkt gå in i dialog eller svaromål, kan jag prata med andra eller kolla på #jagärhär för att få tips och mod. Biblioteket, studieförbundet NBV, Internationella Kvinnoföreningen och Ådalens Afrikagrupp arrangerade denna kväll om vikten av att visa civilkurage.

Berit Wiklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel