Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg av dödliga bomber i Irak

Annons

En rad bombattacker skakade irakiska städer på måndagen. Minst 20 personer dödades och nära hundra skadades.

Ingen grupp tog omedelbart på sig ansvaret för attackerna i åtta städer, från Kirkuk i norr till Hilla i söder. Den dödligaste skedde i staden Mussaib, söder om Bagdad, där tre kvinnor, två barn och två män dog i en explosion. Tjänstemän sade att offren verkade ha valts ut för att de var shiamuslimer.

Men såväl shiamuslimer som sunnimuslimer, poliser och myndighetsföreträdare fanns bland offren för måndagens explosioner. De skedde samtidigt som Irak skakas av våldsamma slitningar mellan shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder. Landets shiamuslimske premiärminister Nuri al-Maliki är inte överens med ett sekulärt sunni-stöttat parti i den sköra samlingsregeringen. De senaste veckorna har regeringskritiska demonstrationer skett dagligen, härom dagen blockerade demonstranter en viktig motorväg som leder till Syrien och Jordanien.

I Hilla exploderade på måndagen en bilbomb utanför en provinsregeringsbyggnad. Minst två människor miste livet och 17 skadades. Bomben orsakade även stor skada på butiker och bilar i närheten, uppgav en poliskälla. I Kirkuk tog en bomb tre polisers liv samtidigt som fyra skadades allvarligt.

Mer läsning

Annons