Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våfflor med variation

Det är under våren som våfflan gärna serveras, fast den passar lika bra året runt. Ofta är det i sötade sammanhang, men prova med skaldjur eller lyxiga charkuterier. Våga variera.

Förr, innan de moderna spisarna gjort entré, gräddade man våfflor till alla tänkbara fester. Tekniken att grädda i dubbeljärn med mönstrad indisda över öppen eld var tidig i köket. Det gick snabbt och resultatet blev gott och uppskattat.

Dagens frasvåfflor med sylt och grädde kom först vid förra sekelskiftet då det var brukligt att avsluta söndagspromenaden på ett så kallat våffelbruk eller våffelkafé.

På senare tid har våfflan börjat smaksättas på alla tänkbara sätt och tillbehören blir bara fler och fler. Att exempelvis blanda i kanel eller vanilj i smeten och servera med lättsyltad frukt eller grädde blandad med hackad choklad och läckra nötter är en ny värd för våfflan. Väl värt att prova någon gång efter en middag eller som tillbehör till en kopp kaffe.

Orkar man inte blanda egen smet finns det alltid färdiga mixer. Man kan även köpa färdig smördeg och grädda i våffeljärnet. Lägg gärna på rom av något slag, allt från ishavsrom till lyxig löjrom är passande. För att inte säga skaldjur där allt från räkor till havskräftor och pilgrimsmusslor ger våfflan stjärnstatus. En enkel fisk- och skaldjursröra baserad på majonnäs och lite crème fraiche smaksatt med finhackad rödlök, dill och räkor uppskattas av de flesta.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

-------------------------------

Söta apelsinvåfflor med ägg

Till cirka 10 laggar

3 ägg

1 dl vatten

2 tsk strösocker

1 krm salt

3 dl vetemjöl

125 g smält smör

1 dl grädde

1 dl mjölk

1 msk finrivet apelsinskal, endast det yttersta gula

Att äta till

2 dl vispad grädde

1 apelsin

citronmeliss

1. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet. Tvätta och riv en matsked apelsinskal, endast det gula.

2. Smält smör i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i gräddmjölken och det rivna apelsinskalet.

3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka.

Våfflorna bjuds med vispad grädde och fint putsade apelsinklyftor samt citronmeliss om man vill garnera extra.

Gammeldags frasvåfflor

Till cirka 8 laggar

2 msk smör

3 dl vetemjöl

2 dl iskallt vatten

3 dl vispad grädde

Att äta till:

vispad grädde

sylt

färska bär (helst samma som i sylten)

1. Smält smör och låt det svalna helt, blanda mjöl och vatten till jämn smet i bunke. Blir det klumpar måste smeten silas.

2. Vispa grädden hårt.

3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet, varför den måste vändas ned i mjölsmeten och inte vispas på vanligt sätt.

4. Hetta upp våffeljärnet och grädda. Första laggarna brukar bli bäst om järnet penslas med smält smör. Färdiga frasvåfflor får inte läggas på varandra, då mjukar de och själva fraset går förlorat. Sylt i kombination med färska bär, en gnutta socker och vispad grädde är bästa tillbehören.

Örtagårdsvåfflor med skaldjur

Till cirka 10 laggar

3 ägg

1 dl grönsaksbuljong från pulver eller tärning

1 krm salt

1/2 krm vitpeppar

3 dl vetemjöl

125 g smält smör

1 1/2 dl mjölk

1/2 dl grädde

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

1 msk finhackad, färsk timjan

Till serveringen:

150 g skalade räkor

4 havskräftor

4–8 stekta eller panngrillade pilgrimsmusslor

1–2 msk olivolja

2 dl gräddfil eller crème fraiche

1 finhackad rödlök

1 citron

dill

1. Vispa ägg, grönsaksbuljong, salt, vitpeppar och mjöl till en jämn smet.

2. Smält smör i kastrull på låg värme. Låt det svalna något innan det blandas i smeten. Vispa i mjölk och grädde. Avsluta med finhackade örtkryddor.

3. Grädda våfflorna och lägg dem på galler, sida vid sida, för att inte bli alltför mjuka.

4. Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja och stek alternativt panngrilla dem i varmt järn en minut på vardera sidan. Lägg våfflorna på tallrikar och garnera med räkor, havskräftor och pilgrimsmusslor. Klicka gräddfil alternativt crème fraiche vid sidan om skaldjuren och fortsätt med finhackad rödlök, citron och dill.

Vaniljvåfflor med choklad och nötter

Till 4 personer/8 våfflor

2 msk smör

3 dl vetemjöl

2 dl iskallt vatten

1 vaniljstång

3 dl vispad grädde

Att äta till:

2 dl vispad grädde

100 g mörk choklad av god kvalitet

80 g rostade macadamianötter

1. Blanda mjöl, vatten och de svarta fröna från vaniljstången till jämn smet. Låt den stå och dra en timme. Smält smör och låt det svalna.

2. Vispa grädden. Rör ned smöret i smeten och vänd till sist i den vispade grädden.

3. Grädda våfflorna i lätt smörat våffeljärn. Lägg dem sida vid sida så de inte mjuknar. I det här fallet bör våfflorna svalna innan de serveras.

4. Vispa grädde till serveringen och blanda med hackad mörk choklad och macadamianötter. Riv gärna lite extra choklad att strö över vid serveringen.

Saffransvåfflor

För cirka 8–10 laggar

3 dl vetemjöl

1 kuvert saffran (0,5 g)

1 krm salt

1 1/2 tsk bakpulver

1 ägg

1 1/2 dl vatten

50 g smör

3 dl grädde

Att äta till:

sylt, gärna blåbärssylt

färska frukter

vispad grädde

1. Blanda vetemjöl, saffran, salt och bakpulver i skål.

2. Vispa grädden hårt. Smält smöret och låt det svalna till fingertemperatur.

3. Knäck ett ägg i mjölblandningen och tillsätt smält smör och kallt vatten. Rör allt till en jämn smet. Avsluta med att vända i den vispade grädden.

4. Sätt in smeten 20 minuter i kylskåp så den blir riktigt kall.

5. Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite fett och grädda. Servera med vispad grädde, färsk frukt och blåbärssylt.

Att dricka till

Våfflor är inte kopplade till en speciell dryck utan här kan man välja ganska fritt. Inte alltför söt cider är gott till söta våfflor. Ett svalt bubbelvin, Prosecco (7870) 89 kronor, passar till matiga våfflor med skaldjur