Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret blir konst för tågresenärer

Annons

Hur blir vädret? Sällan är frågan så relevant som på landets största tågstation. Hundratusentals resenärer får svar med hjälp av konstnärsduon Bigert & Bergströms nya offentliga konstverk.

Kanske är "Morgondagens väder" Sveriges mest tillgängliga offentliga konstverk. Varje dag passerar omkring 250 000 personer genom Stockholms centralstation - och en hel del av dem tar sig upp- eller nedför den rulltrappa till Cityterminalen där Mats Bigerts och Lars Bergströms verk är placerat.

Det passar väldigt bra att ha det här verket här, där det kommer folk från alla delar av Sverige och världen, säger Lars Bergström.

Storsatsning

"Morgondagens väder Stockholms Centralstation" är en av de största satsningar som Statens konstråd har gjort på senare år. Verket, som kostat omkring 2,1 miljoner kronor, består av något som lite ytligt ser ut som stora lampor som skiftar i olika färger, utplacerade i en topografisk trappa. I själva verket är lamporna en gestaltning av de atmosfäriska gasernas molekyler (H20, C2 och N2), som är direktlänkade till väderlekstjänsten Foreca.

Med ett vant handgrepp visar Lars Bergström hur vädrets förändringar påverkar installationen. Vid hård kyla blir den största av lamporna djupt blå, när det blir varmare börjar den lysa rött. De mindre molekylerna visar exempelvis om himlen är molnfri, om det snöar, eller regnar.

Folk har bråttom här, det är inte en plats man nödvändigtvis stannar till på. Men man passerar gång på gång och till slut börjar man nog förhålla sig till det på något sätt, säger Mats Bigert.

Klimatkammare

Människans förhållande till vädret och klimatet är ett tema som har upptagit Bigert & Bergström sedan början av 1990-talet då de tillverkade klimatkammare i vilka de fyra årstidernas klimat återskapats artificiellt. Sedan dess har de även i olika konstprojekt aktivt försökt påverka vädret, bland annat med en maskin som påstås stoppa tornador och genom att skjuta sönder moln med kolsyreis. Som en mörk resonansbotten i allt de gör finns också en undergångstematik. Vad händer till exempel när människan leker Gud och mixtrar med naturen?

Den problematiken går inte att komma ifrån när man pratar om väder och klimatförändringar. I dag behöver det bara bli en ovanlig snöstorm för att folk ska börja prata om att det är en följd av klimatförändringarna. Men det vet vi ju inte, säger Mats Bigert.

"Morgondagens väder" invigs officiellt den 17 december.

Mer läsning

Annons