Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väderkaos runt om i Europa

Snön och kylan orsakar kaos runt om i Europa. Tunneln mellan England och Frankrike stängdes av natten till lördagen. Tåg som slutat att fungera i ovädret blockerade järnvägen och upp till 1 300 passagerare fick evakueras.

På grund av vädret - snön och den extrema kylan - har vi allvarliga problem med våra tåg, sade en talesman för Eurostar, företaget som trafikerar järnvägen i tunneln under Engelska kanalen.

I Paris uppstod stora förseningar i trafiken till och från flygplatserna Charles de Gaulle och Orly. De franska höghastighetstågen tvingades också att ta det lugnt, vilket orsakade mängder av förseningar.

Två män, en i Val-de-Marne nära Paris och en i Chateauroux i centrala Frankrike, har hittats döda. Förmodligen har de frusit ihjäl, och meteorologer varnar nu för att det kommer mer snö och kyla under helgen i stora delar av norra Frankrike, franska Alperna och Korsika.

I Storbritannien var över 1 500 skolor stängda i fredags och över en halv miljon elever drabbades. Omkring 3 000 hushåll i nordvästra England var utan ström. Flera vägar stängdes och tidvis uppstod stora förseningar i järnvägstrafiken.

Ett par i Kent i sydöstra England var på vippen att ställa in sitt bröllop. Men efter att de vädjat om hjälp i en radiostation såg en strid ström av frivilliga i fyrhjulsdrivna fordon till att både paret och 40 bröllopsgäster hann fram.

Det var helt otroligt med alla dessa människor som hjälpte till, när vi insåg att vi kunde gifta oss. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, utbrast Karen Rawlins sedan hon stått brud.

Kölden gjorde även att man tvingades ställa in sportevenemang runtom i Storbritannien. Och Rumänien drabbades av stora trafikproblem och strömavbrott. De flesta avgångar från flygplatsen i Bukarest var försenade och många tåg fick ställas in.

Även från Belgiens huvudstad Bryssel rapporteras om omfattande problem med försenade tåg och flyg.