Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer vid kajen?

På kajen vid Swedbank Arena växer ett konstverk fram i betong, rostfritt stål och ett särkilt glas. Det är konstnären Peter Svedbergs "Tellus" som tar form, ett konstverk som blir Örnsköldsviks nya landmärke.

I en uppmärksammad tävling förra året om offentlig utsmyckning av kajen gick uppdraget till stockholmskonstnären Peter Svedberg. Just nu färdigställs det 10 meter höga verket. Två fundament i svartbetong bär upp den obeliskliknande ställningen i rostfritt stål som ska kläs med glasskivor. När verket är färdigt kan man gå in i det och titta uppåt mot toppen, och få en känsla av rymden.

- På dagen speglas omgivningen av glaset. På natten kommer lampor att lysa upp den inifrån, som landningsbanan på ett flygfält. Det blir som en illusion, säger konstnären Peter Svedberg


Hur tror du Örnsköldsviksborna kommer att reagera på ditt konstverk?


- Jag hoppas att de kommer att gilla det. Men det får man se, säger Peter Svedberg.

Utsmyckningen är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och Statens kulturråd, där kommunen har bidragit med 500 000 kronor och kulturrådet med ungefär 480 000 kronor. Den 24 maj invigs konstverket.


Läs mer i onsdagens ÖA
LYKKE BACKER
070-650 31 86

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67