Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vackra Nordingrå ska synas

På bara två veckors tid har utsikten från och över Lidböle by i Nordingrå förändrats. Området har fått tillbaka mer av den charm och pampighet som fanns för några årtionden sedan – innan igenväxningen började.
Etapp ett i projektet att förena vackra vyer med miljönytta och en tänkbar inkomst har avslutats.
– Nu ska vi titta på vilket netto det här ger och sedan göra en utvärdering, säger Peter Edholm som är ordförande för Lrf Nordingrå.

Allehanda.se berättade förra året om leaderprojektet där man ska försöka öppna upp ett antal klassiska utsikter i Höga kusten. Tanken var att börja med Lidböle som ett försöksobjekt och sedan utvärdera resultatet innan man går vidare.

Marie Lundgren och Veronica Vikström är systrar och äger mark i byn. De tvekade inte att ställa upp på försöket.

– Här var det helt tomt på träd på 1950-talet. Avverkningen ger oss vackrare utsikt. Dessutom kanske det ger en inkomst, gynnar miljön och ger ny betesmark för fåren, säger Marie Lundgren.

I samband med avverkningen har man också tagit miljöhänsyn, som att lämna en del större träd för fågellivet och sparat högstubbar.

Eftersom det handlade om en ganska stor avverkning av sly och mindre träd anlitades en entreprenör. Resultatet blev, förutom bättre utsikt, 150 kubikmeter ved som nu ligger längs vägen.

– På många andra ställen är det mindre skogsdungar och då kan det vara mer realistiskt att ta hand om avverkningen själv.

Peter Edholm säger att en del av de lite större träden, framförallt björk, kommer att gå till massaved. Men 90 procent av det avverkade ska i stället bli flis.

– Veden ska nu ligga och torka över sommaren, sedan kommer Holmen hit med en mobil lastbil med flistugg och flisar alltsammans.

Flisen ska sedan eldas av Övik energi som ett miljövänligt bränsle.

Som det ser ut nu kommer avverkningen troligen åtminstone inte att gå med förlust.

Nästa steg blir att anordna ett informationsmöte och sedan se om det finns fler som vill gå vidare i projektet.

Båda säger att det finns många platser i Höga kusten som skulle vinna på att mer sly togs bort. Röjningarna ger turister och ortsbor vackrare vyer, energi och kan om de utförs på rätt sätt också öka den biologiska mångfalden.