Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert om den älskade eken

/
  • Drottning Kristina-eken har en korp som hyresgäst. Ett av fotografierna i boken

Livet började en gång med en liten mikroorganism. Skalbaggen, blomman och människan delar alla samma gemensamma förfäder.

Annons

Det var länge sedan vi delade förfader med eken. Ändå känns eken som det träd som står oss närmast.

Johan Lind, fotograf och docent i etologi, hade inte gjort den vackra boken "Quercus. Ekens mångfald" om det inte hade varit så.

Det finns inget träd, knappt någon växt, som vi i vår nordeuropeiska kultur förmänskligat så mycket som eken. Vi ser nästan eken som en individ. Olivträdet har samma funktion i medelhavskulturen.

Det är ekar som Tolkien låter gripa in i slutstriden i Sagan om ringen. Symbolen för Sparbankerna och även använd av dagens Swedbank (fast kanske var förebilden en småländsk lind, historikerna tvistar). Eken är Blekinges landskapsblomma.

Charles Darwin var fullkomligt förbluffad över eken, huruvida de olika typerna av ek var varianter eller arter?

Eken är svår ur evolutionsbiologisk synpunkt. En ek och en bergek "parar" sig med varandra och får massor av fertila hybrider. Alltså är de inte särskilda arter. Men det är ju tydligt att de är välseparerade, alltså är de är olika arter.

Eken måste planteras i Norrland. Vi går mot en förändring därvidlag, det ser klimatförändringen till. Men eken kommer aldrig att bli ett dussinträd.

Eken är ett fantastiskt träd också för smådjuren. Det erbjuder så mycket livsutrymme.

Hur gammalt kan ekträ bli? Väldigt gammalt.

1000 ekar avverkades 1625 för bygget av regalskeppet Vasa. Virket låg under vatten i 333 år och håller fortfarande, även om det får extrahjälp av konserveringsmedel.

Det levande trädet kan över 1000 år gammalt. Den äldsta eken i Sverige är Rumskullaeken. Möjligen (om det nu inte var en småländsk lind) förebilden för Sparbankseken. Det är inte tillåtet att gå närmare Rumskullaeken än fem meter. Trädet överlever tack vare att det är ihopbundet av ett järnband. Det är troligen över 1000 år gammalt.

"Qercus. Ekens mångfald" kommer precis efter nomineringen till Augustprisets fackboksklass. Men jag utgår från att den nomineras till nästa års Augustpris.

En på alla sätt imponerande bok om ett imponerande träd.

Quercus. Ekens mångfald

Johan Lind

Atlantis

Annons