Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccineringen snart igång i Skåne

Annons

Vaccin mot svininfluensa har kommit fram till Skåne och körs ut i kylbilar till de tio sjukhusen i länet under förmiddagen.

Det innebär att vaccineringen kan komma i gång i eftermiddag, säger Region Skånes presschef Lina Miller till TT.

Många andra landsting TT varit i kontakt med kommer att dra i gång vaccineringen senare i veckan, andra väntar någon eller några veckor.

På Universitetssjukhuset Mas i Malmö tas en personalrestaurang i bruk för massvaccineringen. Där ska till att börja med sjukvårdspersonal, både från Region Skåne och kommunanställda, få sina sprutor.

Vi räknar med att tusen personer ska kunna vaccineras per dag, säger Hans-Göran Boklund, pressansvarig på sjukhuset.

i Ystad ska vaccinationerna göras i ett tält. Utanför ambulansintaget på sjukhusets baksida står tältet klart och sjuksköterskor ligger i startgroparna.

Vi vet fortfarande inte om vi kan komma igång i dag, säger kommunikatör Maria Stridh till TT.

Utöver sjukvårdspersonal ska även gravida och förskolebarn i åldern tre till fem år vaccineras i ett tidigt skede. De som kallats till mödravårds- och barnavårdscentraler för vaccinering under måndagen uppmanas att ta kontakt med den enhet som skickat kallelse under måndagseftermiddagen.

Det finns ingen samlad bild av vaccinationsschemat i landet, men en koll visar bland annat att Västra Götalandsregionen får vaccinet till sjukhusapoteken på tisdag. Det packas om och distribueras till vårdcentralerna torsdag-fredag.

Vaccinationskampanjen startar på måndag nästa vecka, men en del vårdcentraler kommer säkert att börja vaccinera direkt när de får vaccinet, enligt smittskyddsläkare Ann Söderström.

Intresset är stort bland allmänheten.

Det är mycket förfrågningar, och folk vill beställa tid, säger Eva Andersson, distriktssköterska på vårdcentralen Angered i Göteborg.

Landstinget i Västernorrland startar vaccineringen på torsdag denna vecka.

Vi har planerat och förberett sedan länge, så det är bara att sparka i gång, säger chefläkare Markus Kallioinen vid primärvården.

Landstinget Sörmland startar sin vaccination på tisdagen denna vecka.