Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinering avbryts efter nya mord

Annons

Beväpnade män har i dag dödat tre personer inom den pågående pakistanska poliovaccinskampanjen.

Det är tredje dagen på raken som vårdpersonal mist livet och den sammanlagda dödssiffran är nu uppe i nio.

Ytterligare fyra polioarbetare blev beskjutna i dag men undkom att träffas. Attacken skedde i staden Nowshera en bit från Peshawar, rapporterar Reuters.

FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) avbryter nu alla aktiviteter i Pakistan relaterade till poliovaccinering, uppger Unicefs talesperson Michael Coleman.

Enligt Coleman avbröt organisationerna allt polioarbete i provinsen Sindh i söder, där Karachi är huvudort, och Khyber Pakhtunkhwa i norr, där Peshawar ligger, efter attackerna i går, men ställer nu in arbetet nationellt.

Det är inte klart vem som står bakom attackerna, men fundamentalistiska krafter har tidigare fördömt vaccinationskampanjerna som de ser som utländsk inblandning i Pakistan. Talibaner i nordväst har helt förbjudit kampanjerna, och upprepade gånger hotat vaccinationskampanjerna. Vårdpersonal uppger att de fått samtal där de uppmanats att sluta arbeta med "de otrogna".

En global vaccinationskampanj har i princip utrotat polio i hela världen - utom i Pakistan, Nigeria och Afghanistan, de enda länderna där den smittsamma infektionssjukdomen fortfarande är endemisk.

Pakistan hade 20 000 fall av polio 1994. Vaccinationsinsatser har sedan dess fått ner siffran till 52 under år 2012, rapporterar Reuters.

Mer läsning

Annons