Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Vi gör mycket för flyktingarna – men vi kan göra mer

Svar till Sverigedemokraterna Örnsköldsvik, "Stoppa nedskärningarna i vår samhällsservice", 9 september.

I onsdagens Allehanda (9 september) skriver någon ur Sverigedemokraterna Örnsköldsvik att man ska "stoppa nedskärningarna i vår samhällsservice", och skyller det på en "ohållbar invandring med outbildade människor från tredje världen som bara är en belastning för samhället". Detta är helt horribelt. Vilka syftar ni då på? Är det de flyktingar som i tusental flyr för sitt liv från sina hem, som ni kallar för invandrare? Vilka belägg och studier har du som skrivit detta, för att din tes stämmer?

Chefsekonom Sandro Scocco och docent Lars Fredrik Andersson har i en rapport räknat på invandringens kostnad för landet Sverige. Det visar sig att invandringen har genererat 900 000 000 000 (niohundra miljarder) PLUS för vårt kära Sverige sedan 1950. Alltså en VINST på cirka 65 miljarder per år! Glöm dessutom inte bort, att under perioden Reinfeldt försvann 140 miljarder ur statskassan, direkt ner i fickorna på de bäst bemedlade i form av skattelättnader.

Ni pratar om outbildade människor som kommer hit och utnyttjar systemet. Vad har du som skriver denna osakliga, rasistiska, främlingsfientliga artikel, för utbildning?

Är det kanske så att du egentligen syftar på flyktingarna som hals över huvud flyr för sina liv, så kan jag bara säga: "welcome refugees" (känn er välkomna hit, flyktingar)!

Vi bor i ett av världens rikaste länder och vi har både råd och plats för människor som råkat födas på en plats på vår jord där egoism och ondska rår och där krig och terror blivit en del av vardagen. En plats där man inte ser någon framtid alls för sig själv och sina barn, utan flyr hit till kalla nord, där man trots en kyla i klimatet hittar värme och trygghet bland goda människor och organisationer. Jag känner trots allt stor stolthet när jag ser människor omkring mig och runt om i vårt land öppnar sina hem och plånböcker för alla utsatta, skräckslagna flyktingar som lyckats ta sig hit.

Vi gör mycket, men kan göra mer!

Mitt råd till styrande politiker i vårt land och inom EU är: Tanka upp finlandsfärjor och alla plan som står till buds och, på säkra vägar, hämta de medmänniskor som nu befinner sig i krigsområden och är på flykt.

Och du som röstar på Sverigedemokraterna: Nästa gång kanske det är du och jag som behöver hjälp och en tillflyktsort!

Göran Wåhlstedth

Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel