Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V valde om Sjöstedt

Annons

V-kongressen omvalde i dag Jonas Sjöstedt utan diskussion och utan motkandidat. Nu återstår kampen om de 22 platserna till partistyrelsen.

Partiledaren fick stora ovationer efter en motivering där ord som lugn, stabil och karismatisk nämndes. Sjöstedt gavs också en del av äran för att partiet fått många nya medlemmar, cirka 1 500 det senaste året.

Sjöstedt tackade för att ha blivit omvald till att leda V, det finaste uppdrag han kunde tänka sig att ha.

Jag lovar att jag ska göra allt för att vi ska lyckas under detta viktiga valår. Jag lovar inte att göra allt rätt, det gör ingen människa. Men jag lovar att arbeta hårt och göra mitt bästa, tillsammans med er, sade Sjöstedt och tillade att: Jag vill att vi ska vara ett öppet parti som vågar förändra och förändras. Ett parti där många olika människor känner sig välkomna.

Medan Sjöstedt var tämligen ohotad blir kampen om de 22 platserna i V:s partistyrelse (PS) desto större, nära 60 personer är nominerade.

Den mest framgångsrike kommunpolitikern, Stig Henriksson från Fagersta, vill göra comeback i PS men finns inte med i valberedningens förslag.

Kongressen, som pågår till söndag, är i tidsnöd efter en lång debatt och beslutsrunda om partistyrelsens förslag till valstrategi, eller uttalande inför riksdagsvalet. Partistyrelsen lyckades, med knapp övervikt, undvika att tvingas inkalla en valkonferens i juni för att spika valplattformen. Men kongressen slog fast att PS måste presentera förslag till plattform redan i april, inte i augusti som styrelsen ville.

Det är kanske den största överraskningen, säger Jonas Sjöstedt om kongressens beslut, som annars i stort har gått partiledningens väg.

Sjöstedt anser att det finns både fördelar och nackdelar med att vara tidigt ute.

Vi blir sannolikt först ut av riksdagspartierna att gå ut med konkreta reformförslag och vallöften som vi vill genomföra under kommande mandatperiod.

Kongressen ratade partistyrelsens förslag till flera större stadgeändringar, som att partiet bara skulle ta upp valfrågor på kongresser under valår och skjuta andra större frågor, om program till exempel, till kongresser mellan valen. Styrelsen får nu i uppdrag att arbeta vidare med ärendet till 2016. Det innebär också att ledamöter i partistyrelsen även framöver ska väljas för två år i taget, inte fyra år som partistyrelsen föreslog.

Kongressen slog fast att det är kongressen, inte partistyrelsen, som inför valet 2018 ska spika valplattform. Det innebär, om partiet fortsätter sin vana att ha kongresser i januari, att vallöftena 2018 ska slås fast nästan fyra månader tidigare än vad som blir fallet i år.

Kongressens problem att hålla jämna steg med tidsschemat skärptes under kvällen på grund av stor debattlusta bland de 225 ombuden och problem med tekniken vid omröstningar. Det hjälpte inte att kongressen tog ett halvt steg tillbaka från att hålla alla voteringar digitalt, till fördel för de klassiska röstkorten. När val till partistyrelsen och andra organ skulle hållas, digitalt, strulade tekniken igen.

I kväll, timmarna före kongressfesten, ställde presidiet ombuden inför ett val: köra vidare några timmar och starta söndagens debatt tidigare, alternativt stryka hela punkten om att anta ett uttalande, en valstrategi, inför valet till EU-parlamentet och låta partistyrelsen sköta den.

Ombuden röstade för att köra vidare några timmar och ha kvar debatten om EU på kongressen.

I väntan på att problemen med voteringssystemet skulle redas ut, stack kongressen emellan med korta stunder av debatt om de allmänpolitiska motionerna. Då gick också partiledaren upp i talarstolen och varnade kongressen. Det vore självmål att säga ja till en motion som kräver att verksamhet i välfärden bara ska få drivas i offentlig regi, hävdade han och manade ombuden att noga tänka på att riskkapitalbolagen mycket noga följer vilka beslut som fattas.

I samma ögonblick som vi gjorde det skulle debatten flyttas över till att vi vill stänga Svenska kyrkans hospice och kooperativ för personlig assistans. Då skulle vi, mina vänner, förlora, sade Sjöstedt. Vi säger inte nej till alternativa utförare, men vi ställer krav. Ingen vinst ska plockas ut, demokratin ska bestämma villkoren, vi kräver kollektivavtal och offentlighetsprincip, tillade han.

Mer läsning

Annons