Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V släpper kravet på slopade betyg

Annons

Vänsterpartiet släpper kravet på att avskaffa betygen och försäkrar att man inte vill förbjuda hemläxor.

Vi lägger krutet där vi tror att vi kan göra skillnad, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

I sitt tal i Malmö i dag inför partiets kommunpolitiker uppmanade han partifolket att välja sina strider.

Allt fler unga lämnar skolan utan att ha lärt sig det de skulle. Då kan vi inte ägna vår tid till frågor som är obegripliga för många, som läxförbud eller krav som vi vet inte kommer att förverkligas, som att avskaffa betygen, sade Sjöstedt.

Partistyrelsen har därför beslutat att inte driva kravet om slopade betyg under nästa mandatperiod. Däremot finns det kvar i partiprogrammet. Viktigare än att avskaffa betygen är, enligt Sjöstedt, mer resurser till skolan. Han pekade på att det behövs fler lärare och mindre klasser.

V-ledaren gjorde också klart att man inte vill förbjuda hemläxor. Ett förslag som partiet, enligt honom, aldrig har haft.

Vi vill att alla barn ska kunna få hjälp i skolan av lärare så att man kan göra hemläxan där, säger han.

Sjöstedt klargjorde också partiets inställning i regeringsfrågan efter att ett läckt partidokument åstadkommit förvirring. Första alternativet är fortfarande att få sitta i en rödgrön regering. Sjöstedt varnade för att S och MP inte uteslutit regeringssamarbete med till exempel FP och hävdade att Vänsterpartiet är en garanti för en verkligt rödgrön politik.

Men vi regerar inte till varje pris. V kommer inte att sitta i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik, sade Sjöstedt i sitt tal och fick dagens längsta applåder.

Efteråt förklarade han att två saker är centrala för V när det gäller privatiseringen i vård, skola och omsorg. Det ena är att en rödgrön regering inte ska tillåta vinstuttag. Det andra är att man demokratiskt ska bestämma hur skattepengarna används.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om en ny skola till exempel, säger Sjöstedt.

Om V inte kan ingå i en rödgrön regering går partiet i opposition. Det är inte aktuellt att som före 2006 bli ett stödparti som på förhand gjorde upp om att samarbeta till exempel om budgetar.

Vi kommer att bedöma från fall till fall om vi kan påverka politiken och dra den till vänster. Kan vi inte det kan vi inte göra upp, säger Sjöstedt.

Mer läsning

Annons