Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvisningarna staten inte vill att vi ska se

I november stoppade Europadomstolen en utvisning från Sverige till Afghanistan, de gör en annan bedömning av säkerhetsläget än Migrationsverket. Sverige står ensamma i EU om att utvisa flyktingar till Afghanistan.

På tisdagen utvisades 16 flyktingar till Afghanistan från Stockholm. I väntan på utvisningen hölls de frihetsberövade på Migrationsverkets förvar i Märsta, bara 10 minuter från Arlanda, i en byggnad som tidigare använts som fängelse.

I samband med utvisningen åkte medmänniskor till förvaret i Märsta för att visa solidaritet. Polisen försvårade för dem att ta sig till platsen genom att bestämma att kollektivtrafiken inte skulle stanna på vissa hållplatser. Detta är på symtomatiskt för deporteringarna.

För utvisningarna sker i det tysta, från samhällets utkanter, från ödsliga industriområden och ofta sent på nätterna. Anhöriga och advokater får sällan information om när utvisningarna ska ske. Många flyktingar känner stark ångest, dödsångest, inför att utvisas.

Den senaste tiden har ett par flyktingar begått självmord på förvaren. Vid utvisningen får de injiceringar med lugnande medel.

Läget i Afghanistan är osäkert. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR ökade antalet civila offer med 29 procent under första halvåret av 2013. Situationen för internflyktingarna i landet blir allt värre.

I november stoppade Europadomstolen en utvisning från Sverige till Afghanistan, de gör en annan bedömning av säkerhetsläget än Migrationsverket. Sverige står ensamma i EU om att utvisa flyktingar till Afghanistan.

Tvångsutvisningarna sker i en rättsosäker gråzon. Flyktingarna har trovärdiga berättelser om förföljelse och hot men eftersom deras id-handlingar, precis som alla id-handlingar från Afghanistan, inte godkänns av Migrationsverket bedöms också de som ej trovärdiga.

Det är vanligt förekommande att flyktingar utvisas innan den juridiska processen är avslutad och ansökan om verkställighetshinder behandlas. Det finns flera exempel på flyktingar som utvisats till land.

Många av de flyktingar som utvisats den senaste tiden har saknat de dokument och resehandlingar som krävs för inresa i Afghanistan.

Polisen och Migrationsverkets mål är att verkställa så många utvisningar som möjligt. Att de ska ske snabbt blir allt viktigare, viktigare än rättssäkerheten. Det är resultatet av politiska beslut.

2009 utlyste migrationsminister Tobias Billström till "det stora återvändandeåret", något år senare började Reva-projektet. Mellan 2008 och 2012 har utvisningarna ökat med 89 procent.

Utvisningarna till Afghanistan måste upphöra, fokus i migrationspolitik måste ställas om. Från att verkställa så många utvisningar som möjligt till att ge skydd till dem som behöver det.

När den här texten publiceras har de 16 flyktingarna sannolikt landat på flygplatsen i Kabul, tillbaka i det helvete flydde ifrån. Vad väntar dem nu? Det bryr sig inte svenska myndigheter om. Nu utgör de endast siffror i statistiken.