Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvecklingen fortsätter för prisade Drömme

I fjol 2020 utsågs Drömme till Årets by i Västernorrland, av distriktsorganisationen Hela Sverige skall leva. 25 juli kunde byn äntligen fira utmärkelsen med en sommarfest.

I motiveringen skrevs bland annat att Drömmebygden kännetecknas av ett starkt lokalt engagemang över generationsgränserna. Ett utvecklat samarbete mellan Drömmebygdens Intresseförening, Drömme IOGT-NTO och Föreningen Valhallalokalen. Spännande studiecirklar på temat Framtidens By. Vad skall bli av detta?

Söndag den 25 juli 2021 var det äntligen dags att fira detta genom en sommarfest. Över 130 personer mötte upp till en tillställning med hoppborg för barnen, naturstig och en god middag bestående av exotisk planka, samt kaffe och kaka.

Utmärkelsen Årets Drömmare tilldelades Lars-Åke Uhlin, dels för att han drev affären under flera decennier, och fortfarande är aktiv med bland annat gräsröjning på ”Kranga”.

Utvecklingen av Drömmebygden fortsätter, vi får aldrig stanna upp. Frågan ställdes vad blir resultatet av Framtidens By. Två resultat är "Den jordnära byn" med ”Byodlingen” samt "Den lekande byn" med flera satsningar kopplat till ”Luften är Fri” – Friluftslivets år.

Byodlingen kom till stånd våren 2020 och utvecklas hela tiden. En grupp med nästan tio personer träffas regelbundet för att utveckla odlingen, och varje tisdagskväll inbjuds till samvaro, möjlighet att skörda, förtäring och social samvaro.

Gruppen "Den lekande byn" har gjort många friluftsaktiviteter under vintern och våren. Helen Sandström väckte en idé om att tillskapa en ”Sagostig på Kranga”. I Drömmebygden är det inte långt från ord till handling.

Gruppen träffades, kläckte idéer och tillskapade mängder av figurer från sagans och fantasins värld. Över 150 figurer placerades ut på stigarna och onsdag den 14 juli var det dags för invigning vid ”Tomtebo”, där ett 45-tal personer samlats.

En varm sommar är en bra badplats ovärderlig, och många dagar är det över 200 personer som besöker vår badplats. Under två veckor bedrevs simskola med 63 deltagande barn. Ledare var Erik Carlsson och Kajsa Söderlind båda från bygden. De har lärt de mindre barnen att simma, och utvecklat förmågan hos de något äldre genom märkestagning.

Fredagskvällar i juli är det grillkvällar, med bad och bastu på badplatsen.

Valhallalokalen är mötesplatsen för en stor del av året, och här sker ständiga förbättringar. Nu i augusti/september skall bagarstugan rustas med en ny ugn som skall installeras. Valhalla rustas för nästan en halv miljon under 2020-2021.

Ideellt engagemang, gemenskap och att ha roligt är några nyckelord för bygden

Olle Häggström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel