Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläppskrav drabbar hetvattencentralerna

Energiproducenterna vid hetvattencentralerna får ta den stora smällen när antalet utsläppsrätter i Sverige dras ner från och med i år. De får inga gratis utsläppsrätter överhuvudtaget längre. Istället måste man köpa in utsläppsrätter för all koldioxid som släpps ut från fossila bränslen.

Hetvattencentralerna i Kramfors och Härnösand hör till de som drabbas hårdast. Detta med tanke på att man där eldat en hel del torv, som i det här sammanhanget precis som olja räknas till fossila bränslen. När det gäller elcertifikaten räknas däremot torv märkligt nog inte som fossilt.

De nya reglerna för utsläppsrätterna gäller för åren 2008 till 2012.

- Redan när systemet infördes 2005 protesterade värmeleverantörerna eftersom de bara fick delar av sina utsläppsrätter gratis medan industrin fick 100 procent, säger Owe Kullerstedt på länsstyrelsen som jobbar med klimatfrågor.

Systemet fick dock också snabbt kritik för att ha varit för generöst. Därför har de fria tilldelningarna minskats inom EU. För Sveriges del blev det en neddragning från 24,9 till 22,5 miljoner ton per år.

För Västernorrlands del innebär den nya perioden fram till 2012 inga dramatiska förändringar, annat än just för fjärrvärmeverken. Sammanlagt är det ungefär 25 enheter som drabbas, dit hör pappers- och massaindustrin, en del sågverk och fjärrvärmeföretagen.

Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/kramfors/23593
]"Vi tvingas minska torveldningen"[/url]

ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67