Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta unga tar mer sexuella risker

Annons

Tvångsomhändertagna ungdomar har oftare sålt sex och haft sex mot sin vilja - något som riskerar att leda till sexuell ohälsa. Men för de unga väger chansen till bekräftelse och njutning tyngre än riskerna.

Ungdomar som vårdas på statens särskilda ungdomshem både tar och är utsatta för större sexuella risker än jämnåriga, enligt den första svenska studien på området. De sexdebuterar tidigare, har haft fler sexpartners, har oftare oskyddat sex och sex när de är påverkade. Studien visar också att de oftare sålt eller köpt sex.

Ungdomarna är medvetna om riskerna, men värderar chansen att få uppleva något positivt högre.

Tröst och närhet

De bedömer att osäkert sex ger vinster i form av tröst, närhet, status, bekräftelse och njutning också för den delen, säger Malin Lindroth, filosofie doktor vid Malmö högskola som genomfört studien.

Hon framhåller att ungdomarna ofta levt kaotiska liv med missbruk och kriminalitet.

Då väger risken att få klamydia inte så tungt. Det finns annat som man oroar sig mer för, säger Malin Lindroth.

Samtidigt äventyrar beteendet ungdomarnas sexuella hälsa. Fler tvångsomhändertagna ungdomar har exempelvis utsatts för sex mot sin vilja, drabbats av könssjukdom och blivit oönskat gravida.

Ungdomarna behöver ökad kännedom om sex, säger Lindroth.

Många gånger har de här ungdomarna mycket sexuell erfarenhet, men inte så mycket kunskap eftersom de kanske skolkat mycket.

Våga diskutera

I sin forskning har hon tagit fram en ny modell för sex- och samlevnadsundervisning som just nu prövas på några ungdomshem.

Den baseras på ett icke-dömande förhållningssätt. Det är lätt att få moralpanik av ett exempel med en 13-årig pårökt tjej i en sexuell situation - men det är viktigt att acceptera det som ungdomarna varit med om och våga diskutera verkligheten så som den ser ut.

Mer läsning

Annons