Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om polisregister nedlagd

Annons

Åklagaren Mats Åhlund har lagt ner förundersökningen mot två poliser som misstänkts för brott i samband med Skånepolisens olagliga register med romer.

Inget brott har kunnat styrkas.

Många kommer inte att förstå vad jag försöker förmedla, det är många som säkert kommer att känna sig fortsatt kränkta, säger Mats Åhlund till TT.

Han pekar på möjligheten för de berörda att begära skadestånd via Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och tillägger:

Jag måste göra en rättslig bedömning - kan jag tro på objektiv grund att jag får en fällande dom om jag väcker åtal? Det är rätt klart för mig att det kommer jag aldrig att klara.

Han har kommit fram till att det inte går att säga att någon uppsåtligen av straffbar oaktsamhet har gjort det här.

Det är ingenting som var oväntat, utan det har vi sagt från början att ingen kommer åtalas eller dömas för det här. Jag anser att polisen är en tajt kår där man håller varandra om ryggen. Personligen anser jag att det här bara är ett spel för gallerierna där man från myndigheternas sida gör allt för att visa att man inte är rasister eller fördomsfulla, men internt är det något helt annat, säger Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö.

Enligt Mats Åhlund har de funnits ett ändamål med de två registren.

Det ska finnas misstanke om befarade eller skedda allvarliga brott. Ändamålet ska vara att kontrollera vilka som kan vara inblandade och då får man utröna släktförhållanden. Då kan det vara nödvändigt att föra in barn eller avlidna för att se hur det hänger ihop. Det är ett analysarbete som är tillåtet.

Att ändamålet inte har angivits tydligare är dock en brist anser han.

Det är uppenbart att väldigt många av de som är registrerade inte är misstänkta för brott och då ska det framgå tydligt. Det har inte gjorts och så får det inte gå till. Men att man inte fört in uppgifterna i registret är ett ringa brott och därmed inte brottsligt. Det är fel, men inte brottsligt.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kom i november fram till att registret på flera sätt var olagligt.

Det är svårt att förklara detta på ett pedagogiskt sätt. Det som var huvudfrågan är om det här var ett etniskt register. Svaret på den frågan är att det inte längre finns anledning att anta det. Sedan finns det en del ofullkomligheter i det här. Det är ett metodfel, men betyder inte att någon ska åtalas.

Nu förbereder romer runt om i Sverige en skrivelse till regeringen där man kommer att begära ett möte med bland andra justitieminister Beatrice Ask, berättar Marian Wydow vid Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö. Under förmiddagen har han blivit nedringd av romer som beklagat sig över hur Sveriges system ser ut.

Många anser att myndigheterna försöker sopa det som hänt under mattan och inte gått till botten med att det här registret bygger på etnicitet. Man efterlyser också svar på många frågor som inte fått svar - vilken relevans finns det kring att avlidna är med, varför är så många barn med i registret? Och om man kopplar det till en utredning av en släktfejd i Staffanstorp, varför har man då registrerat romer i Stockholm?

Att åklagaren lägger ner förundersökningen innebär inte att registret i sig är mindre allvarligt, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Det är fortfarande så att Säkerhets-och integritetsskyddsnämnden har slagit fast att registret är olagligt på flera punkter, och det är det som regeringen får agera utifrån, säger han och exemplifierar med att Rikspolisstyrelsen nu fått i uppdrag att redovisa vad de gjort för att sköta register korrekt i framtiden.

Att romer förlorar förtroendet för rättsväsendet är mycket allvarligt, säger han.

Mer läsning

Annons