Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om hijabmisshandel nedlagd

Annons

Utredningen läggs ned i fallet med den gravida kvinna som anmälde att hon fått sin huvudduk avsliten, misshandlats och hånats i Farsta i augusti. Händelsen blev startskottet för det så kallade hijabuppropet.

Kvinnan uppgav i sin anmäkan att hon fått sin huvudduk avsliten, sitt huvud dunkat i en bil och utsatts för rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta i augusti förra året.

Vi har gjort de utredningsåtgärder som vi kunnat göra men det saknas misstänkta i ärendet och det saknas vittnen, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Hägg beskriver utredningen som omfattande. Bland annat har polisen "plockat in material från övervakningskameror" utan att det gett något.

Vi har också efterlyst vittnen via både medier och våra egna kanaler, säger Hägg.

Dna från en misstänkt gärningsman på kvinnans hijab visade sig tillhöra kvinnan själv.

Veckan efter den första anmälan anmälde kvinnan att hon blivit överfallen igen. Den här gången av flera okända män i Haninge söder om Stockholm. De ska ha sagt att hon skulle ta tillbaka sin första anmälan.

Även den anmälan har ingått i den utredning som polisen nu lägger ner.

Hijabuppropet fick stor uppmärksamhet även i andra länder. Det gick ut på att kvinnor i Sverige för en dag bar slöja i solidaritet med dem som trakasseras för sin tro och för rätten att som kvinnan klä sig som man vill.

Initiativtagarna fick bland annat träffa justitieminister Beatrice Ask (M).

Idén med det här mötet var att vi skulle uppmärksamma Beatrice Ask på de problem, de hot och de trakasserier som svenska muslimer, och framför allt svenska muslimska kvinnor drabbas av, sade en av initiativtagarna till TT efter mötet.

Mer läsning

Annons