Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning följs av ny utredning

Ett framtida kulturhus och nytt leksaksmuseum i Sollefteå har diskuterats länge. Nu har kommunstyrelsen tagits ställning.
Beslutet? Att utreda frågan en gång till.

Annons

Sollefteåtomten Yngve Sundqvists unika leksakssamling ligger nerpackad sedan länge. I höstas kom kultur, utbildnings- och fritidsnämnden efter utredande fram till att ett nytt leksaksmuseum bör inrättas i gamla anrika tingshuset. För detta behövs 1,2 miljoner kronor årligen i driftbidrag och ytterligare en miljon kronor som en engångskostnad.

Men det säger kommunstyrelsen nej till.

– Det finns inga pengar, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

I stället vill kommunstyrelsen nu att KUF-nämnden ska göra en totalutredning av kommunens samlade museiverksamhet. Enligt kommunalrådet bör man till exempel utvärdera om det nuvarande museet, som funnits länge, ska bli kvar i nuvarande omfattning. Då ska man också ta ställning till vad som kan göras med tomma lokaler om man lämnar apotekshuset. Dessutom ska all annan påverkan på nämndens övriga verksamhet noggrant utredas.

Den utredningen ska också ta ställning till alla andra tänkbara idéer som den senaste tiden kommit fram. Dit hör till exempel ett museum i Missionskyrkans lokaler på gågatan eller Appelbergs idé om ett kulturhus med mera.

Först ska nu kommunfullmäktige säga sitt. Därefter kan utredningen börja. Oavsett hur snabbt den genomförs kommer ingenting att hända under 2014. Ett eventuellt leksaksmuseum och en förändring av den nuvarande verksamheten måste tas av budgetberedningen. Dessutom är det ytterst snävt med pengar till extern förhyrning och ännu mindre för köp av fastigheter.