Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare vill ha färre regioner

Annons

Utredaren Mats Sjöstrand vill slå ihop dagens 21 länsstyrelser till elva. Varje år med dagens uppdelning kostar skattebetalarna 300 miljoner extra, enligt honom. Men Moderaterna och flera landshövdingar har invändningar.

Sjöstrand anser att det brådskar. Men på SvD:s debattsida förutspår han också att landstingsfusioner kan väntas tidigast 2019:

"Så länge kan staten inte vänta med att reformera länsstyrelserna! Och att spendera 300 miljoner kronor i onödan varje år, bara för att övergångsvis kunna behålla en föråldrad struktur", det är väl inte något som en finansminister vill göra?

Följande länsstyrelser föreslår Sjöstrand ska slås ihop: Jämtland och Västernorrland (sätesort Östersund), Dalarna och Gävleborg (Falun), Värmland och Örebro (Örebro), Stockholm och Gotland (Stockholm), Västra Götaland och Halland (Göteborg), Jönköping och Östergötland (Linköping), Kalmar och Kronoberg (Växjö), Skåne och Blekinge (Malmö).

En minskning från 21 till 11 länsstyrelser är att börja i fel ände, enligt Moderaterna.

Vi tycker att man ska börja med att fundera över vad länsstyrelserna ska syssla med, säger Per Bill, vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (M). Länsstyrelserna är ju statens förlängda arm ut i landet och där finns det, tycker vi, en väl fungerande organisation i dag och vi har inte hört önskemål att något län vill lägga ner sig och gå upp i något annat län. Det känns för oss helt främmande, säger han.

För att öka effektiviteten i länsstyrelseorganisationen tycker han att det är bättre att fortsätta på den inslagna vägen och utöka samarbetet mellan de olika länsstyrelserna.

En sammanslagning av Hallands länsstyrelse med Västra Götalands skulle innebära längre handläggningstider och en decentralisering som är av ondo, enligt Lars-Erik Lövdén, landshövding i Halland.

Jag är i grunden väldigt negativ, säger han till TV 4 Nyheterna Halland.

Lövdén tror att kontakten mellan den statliga nivån och den kommunala nivån skulle bli sämre och mera byråkratisk om förslaget går igenom.

Landshövdingen i Gävleborgs län, Barbro Holmberg, tycker att förslaget att slå ihop Gävleborgs och Dalarnas länsstyrelser är naturligt. Däremot håller hon inte med om förslaget att förlägga sätesorten till Falun.

Jag tycker att Gävle vore mest naturligt inte minst av infrastrukturskäl. Jag tror också att vi har betydligt bättre möjligheter till kompetensförsörjning genom närheten till Uppsala och Stockholm, säger Barbro Holmberg, som håller med utredaren om att det i dag finns länsstyrelser som är för små.

Utredningen innehåller ett antal positiva förslag, enligt Bo Källstrand, landshövding i Västernorrland. Bland annat tycker han att det är bra med ett förtydligande av länsstyrelsernas uppdrag och att verksamhetens finansiering görs mera förutsägbar.

Den föreslagna sammanslagningen med Jämtland tycker han också är naturlig. De båda länsstyrelserna har sedan flera år ett ökande samarbete inom olika områden. Men sätesorten borde ligga i Härnösand, anser han.

Mer läsning

Annons