Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare: Nya bevis om Hammarskjöld

Annons

En internationell juristkommission anser att nya bevis har kommit fram om flygkraschen 1961 där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades.

Kommissionen rekommenderar FN att utreda kraschen igen.

Hammarskjöld var på väg att medla i Kongokonflikten när planet gick i backen i nuvarande Zambia. De tidigare utredningarnas slutsatser om kraschen har varit omstridda.

Utredarna anser att möjligheten att en attack mot planet från luften, eller att det tvingats ner på grund av hot, borde "trots allt tas på allvar".

I rapporten talar kommissionen om "en förbluffande frånvaro av några bandupptagningar" som radiokontakten Ndolas flygledartorn i dåvarande Nordrhodesia hade vid tiden för händelsen, samt den "påvisbara ofullständigheten" i loggböckerna.

Enligt kommissionen hade amerikansk personal radioövervakningsutrustning vid flygplatsen och det är "högst troligt" att all lokal och regional radiotrafik kring Ndola från natten mellan den 17 och 18 september 1961 - när planet störtade - "följdes och spelades in av NSA och möjligen även av CIA".

I arkiven för USA:s övervakningsorgan NSA kan alltså mycket intressanta svar stå att finna, skriver kommissionen. Men när den bett NSA om att få tillgång till sådana uppgifter har svaret blivit nej med hänvisning till "topphemlig" sekretess för att skydda nationens säkerhet.

Kommissionen har lämnat in klagomål hos amerikanska myndigheter mot att uppgifterna fortfarande är sekretessbelagda.

Svenske Hans Corell, folkrättsexpert och tidigare rättschef i FN, är en av fyra jurister i kommissionen. Han anser att NSA:s uppgifter kan vara mycket viktiga.

Deras information kan vara avgörande. Vi utgår från att det finns anteckningar om radiotrafiken kring Ndola-flygplatsen den natten, säger Corell till TT.

Mycket är dimhöljt efter mer än 50 år - en dimma som i viss mån tätnat. Ändå, anser kommissionen, är det möjligt att dagens fakta "fört oss något närmare sanningen om en händelse med global betydelse som förtjänar uppmärksamheten från både historien och rättvisan."

Corell vill inte spekulera i hur stor chansen är att FN:S generalförsamling verkligen öppnar utredningen igen.

Men jag tror att när man ser den här rapporten måste ändå generalförsamlingen känna ett ansvar för att man måste försöka bringa klarhet i hur Förenta Nationernas högste tjänsteman på den tiden omkom - var det en olycka eller var det någonting annat.

Flera teorier finns om orsaken till kraschen: Misstag av piloterna, att Hammarskjölds DC 6 attackerats av mindre stridsflygplan, att någon ombord försökt kapa planet eller att en mindre sprängladdning ombord detonerade.

I sin rapport har kommissionen bland annat intervjuat vittnen som såg planet på väg in mot landning på flygplatsen i Ndola. Flera av dem talar om eldslågor i eller omkring planet redan när det var på väg mot marken - vilket skulle tala emot pilotmisstag.

Bakgrund: Kraschen och utredningarna

Tre utredningar av kraschen gjordes 1961-1962. FN:s utredning som avslutades 1962 säger att FN:s generalförsamling ska informeras om nya bevis som kommer fram och att utredningen i så fall återigen kan öppnas, vilket juristerna nu hänvisar till.

Kritiker har menat att mycket få egentliga försök till utredning gjordes av andra möjliga orsaker till kraschen än misstag av de svenska piloterna. Kritik mot mörkläggning och förutfattad ensidighet i utredningsarbetet har luftats från flera håll, skriver Svenska Dagbladet.

Mer läsning

Annons