Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utopisk rymdutställning

Tavlor och modeller med spännande rymdvarelser och udda miljöer. Och så 150 skolbarn från Hemling, Sörliden och Själevad.
På tisdagen var det vernissage för "Utopisk konstutställning".

Utställningen i Örnsköldsviks museum och konsthall är en del i det stora barndemokratiprojektet "Utopia".

Det ska ge skolbarnen, primärt årskurserna 4-6, möjlighet att lära sig vad demokrati är, hur den fungerar och hur det känns att vara delaktig i en demokratisk process.

Där är barnens medverkan i att skapa det interaktiva dataspelet "Utopia World" viktig.

Med sina tavlor och modeller skapar barnen bilder av världar och figurer som spelutvecklingsfolk från Umeå gör ett riktigt dataspel av.

– Den pedagogiska modellen är inspirerad av Kulturverket i Umeå, att "barn säger åt proffs vad de ska göra", förklarar projektledaren Maria Elfving.

– Barnen är vårt utvecklingsteam för att skapa ett interaktivt dataspel, där man agerar både digitalt och i klassrummet. Vi vill visa att allas bidrag är viktiga för helheten.

Elever på en skola har exempelvis gjort rymdteckningar som elever på en annan skola tolkat.

– Tolkningarna tillsammans med tavlor och modeller och barnens presentation av vad de gjort, inspelat på video, ligger sedan till grund för dataspelet.

– Detaljerna är viktiga, allt i barnens teckningar och modeller är genomtänkt och diskuterat i grupperna.

Maja Strandberg och Maja Hjalmarsson går i fyran respektive femman i Hemlingskolan. De har båda varit med och skapat rymdmiljöer för spelet.

– Vi har lärt oss om samarbete inom gruppen vi har jobbat i. Det var lite krångligt ibland, men kul, säger Maja Strandberg.

Maja Hjalmarsson har också haft roligt.

– Det var kul att vi själva fick bestämma hur ett dataspel ska se ut, och hur handlingen ska vara, säger hon.