Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad makt för Mursi väcker vrede

Annons

Våldsamma protester utbröt i Egypten som svar på president Muhammad Mursis beslut att utöka sin egen makt.

Kritiker anser att han gör sig själv till "diktator" och "ny farao".

Demonstranter inledde på fredagen en veckolång protest på Tahrirtorget i Kairo mot president Mursis nya dekret, som stärker hans ställning och innebär att den lagstiftande församlingen inte kan upplösas av rättsväsendet.

Stämningen påminner väldigt mycket om de första dagarna av revolutionen förra året. Man upprepar nästan samma slags fraser: "Vi ska inte gå, det är han som ska gå". Då talade man om Mubarak, nu talar man om Mursi, sade Sameh Egyptson, som driver ett svenskt kulturcenter i Kairo, till TT på telefon efter att han lämnat torget vid 21-tiden.

Demonstranter och polis drabbade samman i anslutning till Tahrirtorget och polisen sköt tårgas.

På flera håll i Egypten attackerades lokalkontor tillhörande Muslimska brödraskapets parti FJP, bland annat tände ilskna demonstranter eld på kontoret i Alexandria och stormade högkvarteret i Port Said.

Utanför presidentpalatset höll president Mursi, som nyligen lovordats för att ha förhandlat fram vapenvila i Gaza, ett tal till sina anhängare. Mursi sade att Egypten var på väg mot "frihet och demokrati" och att "politisk stabilitet, social stabilitet och ekonomisk stabilitet" är vad han "vill ha och arbetar för".

Presidenten har motiverat torsdagens dekret som nödvändigt för att skydda revolutionen och befästa nationens övergång till ett demokratiskt styre, men rättighetsorganisationer i Kairo oroas över att presidenten med beslutet skaffar sig både politisk och juridisk makt.

Det här är en legitimitetskupp, sade Sameh Ashour, ordförande i advokatfacket.

Oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei ansåg att Mursi "utnämnde sig själv till Egyptens nye farao", andra kallade det diktatorsfasoner, och både från EU- och FN-håll uttrycktes oro.

Mer läsning

Annons