Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmattade hjälpare hem från Haiti

De FN-ledda räddningslagen i Haiti letar nu allt mindre efter instängda människor i raserade hus och satsar i stället på humanitär hjälp åt de drabbade, säger FN på. Somligt manskap har också börjat resa hem.

Beskedet om räddningsinsatsernas inriktning gavs i Genève av Elisabeth Byrs, taleskvinna för FN:s hjälpsamordnande organ Ocha.

Vissa räddningslag "som är helt utmattade börjar ge sig iväg", sade hon till nyhetsbyrån AFP. Andra som har tillgång till tung utrustning "fortsätter att dra fram lik".

Enligt Ocha har de internationella räddningsgrupperna vars verksamhet samordnas av FN lyckats hitta 121 personer vid liv i sammanrasade byggnader - rekordmånga för att vara en naturkatastrof av detta slag.

Antalet dödsoffer är fortfarande oklart, men man räknar med minst 75 000.

Haitis regering har sagt att omkring 200 000 människor tros ha blivit skadade i skalvet den 12 januari och en miljon har förlorat sina hem. Omkring två miljoner beräknas vara beroende av livsmedelsbistånd. Enbart i huvudstaden Port-au-Prince har mellan 500 000 och 700 000 människor blivit hemlösa, säger FN.

En pressorganisation, The Inter American Press Association, kritiserade i går den amerikanska militärens beslut att avhysa reportrar och andra mediearbetare som slagit läger på Port-au-Princes flygplats. Området är också den huvudsakliga plats dit omvärldens bistånd till Haiti anländer.

Efter skalvet den 12 januari har många journalister föredragit att bo provisoriskt vid flygplatsen, som nu drivs av USA-militären och där det finns säker tillgång till ström.

Alejandro Aguirre, ordförande i The Inter American Press Association, uppmanade militären att låta pressen sköta sitt jobb.