Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmärkelse vid Filatelisternas årsmöte

De flesta vet om, att filatelister samlar frimärken. Vid Örnsköldsviks Filatelistförenings årsmöte överlämnades Sveriges Filatelist-Förbunds 40-årsplakett till Staffan Persson, tidigare tankbilsförare och taxichaufför i staden.

Många har i barn- och ungdomsåren sysslat med frimärken litet då och då, men Staffan lät sin hobby bli bestående. Han fastnade främst för svenska frimärken och i synnerhet för frimärken stämplade på postanstalter i Ångermanland. Dagen till ära visar han en av sina rariteter: Ett rekommenderat brev stämplat i Köpmanholmen med en påklistrad reketikett, där orten är felstavad; a:et har blivit ett ä. Staffan nämner, att Köpmanholmen har haft otur med sina etiketter under årens lopp. Ett tag fanns ett “s” instoppat i namnet, som då blev Köpmansholmen. Vi vet, att försändelser och frimärken med felaktigheter brukar ha stort samlarvärde och är eftertraktade. Välbekant är ju den gula 3 skilling banco från 1855, som egentligen skulle vara grön. Frimärket lär nu finnas i Sverige med ett värde på minst 15 miljoner. Staffans samlande utökades efterhand även med vykort. Han har nära en komplett samling bilder på Shells bensinstationer och mängder med vykort över Örnsköldsvik med omnejd. Numera är det väldigt vanligt att frimärksföreningar även har vykort på sina program. Nu ligger släktforskning dessutom honom varmt om hjärtat. Han vill påstå, att han spårat anförvanter ända ned till 1500-talet! Som vi ser fyller Staffan Persson väl sin pensionärstid med trevliga intressen!

Bengt Ferm

■■ Vill du ha läsarartiklar direkt i ditt flöde på Facebook – följ Allehanda Nära på Facebook.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel