Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaning att spela prinsessan Diana

Annons

Filmen om prinsessan Diana har väckt uppståndelse i Storbritannien, men för huvudrollsinnehavaren Naomi Watts har det varit viktigt att Dianas söner tycker att den är okej.

Vi har inte gjort en film som exploaterar dem. Det vore skönt om de gillade den, säger hon.

Filmen "Diana" koncentrerar sig på de sista åren i prinsessans liv, efter skilsmässan från prins Charles. Det handlar mycket om hennes affär med den pakistanske hjärtkirurgen Hasnat Khan och om hur hon när den relationen tog slut, enligt filmmakarna, började umgås med Dodi Fayed för att göra Khan svartsjuk.

Jag tillbringade sex veckor med att försöka få hennes röst rätt. Jag lyssnade ständigt på den berömda BBC-intervjun hon gav, säger Naomi Watts. Det viktiga var att fånga hennes inre. För det yttre gjorde vi om min näsa lite grann, annars var det viktigare att hitta hennes inre.

Utmaning

Eftersom alla har sin egen bild av prinsessan Diana var det en stor utmaning för Naomi Watts att spela henne. Men det var också en möjlighet att gräva djupare i ett av 1900-talets mest fascinerande människoöden och Naomi Watts lärde sig saker om prinsessan hon inte visste om sedan tidigare.

Hon hade humor, hon var intelligent, hon var vass. Och hon hade ett drag av rebell. Hon var som ett ungt lejon, en ung mamma.

Det rapporterades i skvallerpressen tidigare i år att Watts sagt att hon talat med den döda Diana.

Jag drömde om henne, säger Naomi Wats och skrattar. Och det skojade jag om under en presskonferens, vilket ledde till en mängd missförstånd om att jag sagt att hade haft en konversation med henne.

"Fruktansvärt"

Naomi Watts säger att det var en känslomässigt krävande roll, en roll som verkligen tog upp hela hennes tid.

Därför är det skönt att jag har små barn. De kräver ju hela ens uppmärksamhet. De var med mig här i London och när jag kom hem till dem efter inspelningens slut varje dag var det dem som gällde.

Som skådespelerska är Naomi Watts van att ha skvallerpress och fotografer efter sig, men hon säger att det var ändå ingenting mot vad Diana fick utstå.

Det måste vara fruktansvärt att ha folk omkring sig varje dag, överallt.

Hon försökte kontrollera det så bra hon kunde, hon försökte utnyttja pressen till sin fördel, ibland lyckades det, ibland inte.

Liksom i debatten i Sverige kring filmen om Monica Zetterlund har det framförts kritik mot att allt i filmen om Diana inte skildras så som det verkligen var.

Det är inte en dokumentärfilm. Man måste ta sig konstnärliga friheter. Det gör man alltid, det gör författare, skådespelare, regissör, vi gör det alla.

Mer läsning

Annons