Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmanare väntas vinna i Rumänien

Rumänerna går till val på söndagen för att utse landets president. Vänsterkandidaten Mircea Geoana leder i opinionsmätningarna och väntas slå ut den sittande presidenten Traian Basescu.

Geoana har gått till val med löften om att få slut på den politiska kris som äventyrat ett räddningspaket från Internationella Valutafonden (IMF) och andra långivare.

Utmanaren stöds av många väljare som är trötta på striderna som orsakats av Basescus strävan att komma till rätta med korruption och ljusskygga uppgörelser inom landets politiska elit.

Fällde regering

Segraren i den andra och avgörande valomgången som inleddes tidigt i morse kommer att kunna utse en ny premiärminister sedan Geoanas Socialdemokrater och andra oppositionspartier fällt en Basescu-allierad regering för två månader sedan.

Han måste också ta i tu med åtgärder som krävs för att IMF ska bevilja lån. Främst gäller det att kunna bilda en ny regering som kan ta i tu med 2010 års budget.

58-årige Basescu har sagt att rekommendationerna, inklusive nedskärning av upp till 150 000 offentligt finansierade jobb, är centralt för att Rumänien ska kunna lyfta sig ur den ekonomiska krisen. Han har också hävdat att Geoanas ex-kommunistiska parti kommer att blunda för korruption som plågat landet sedan den kommunistiska regimen störtades för 20 år sedan.

Rumänien är ett stort skepp med 22 miljoner i besättningen och en kapten som vill segla henne ur stormen till en säker hamn, sade Basescu till tusentals åhörare på ett möte där han anspelade på sin tidigare karriär som sjökapten.

Liten formell makt

Formellt har den rumänske presidenten liten makt, men Basescu har använt sitt ämbete för att påverka politiken.

Geoana, 51 år och tidigare rumänskt sändebud i Washington, har anklagat Basescu för att polarisera politiken. Han har även antytt att han tänker kämpa emot förslaget på jobbnedskärningar - planer som i oktober utlöste en storstrejk som omfattade 800 000 statligt anställda.

Rumänien är EU:s näst fattigaste land efter Bulgarien. Ekonomin växte kraftigt mellan 2004 och 2008 och BNP fördubblades. Men i fjol körde landet in i väggen och köpkraften per capita är 46 procent av genomsnittet i unionen.

Allt politikerna gör är att bråka i stället för att ta hand om oss, sade Liviu Gradinescu, en 46-årig revisor. Jag tycker inte särskilt bra om Geoana, men om Basescu inte vinner så är det åtminstone slut på alla skandaler.

En framtida regering måste minska budgetunderskottet till 5,9 procent av BNP nästa år jämfört med årets underskott på 7,3 procent, en åtgärd som krävs för att IMF ska bevilja nästa lån på 1,5 miljarder euro i ett räddningspaket som totalt omfattar 20 miljarder euro.