Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uthyrning i andra hand ökar

Annons

Hyran på andrahandslägenheter stiger snabbt, trots ökande utbud.

Allra mest får du betala i Stockholm, där snitthyran stigit med 20 procent sedan förra året, enligt annonssajten Blocket.

Störst och dyrast är utbudet i Stockholmstrakten. Snitthyran var 6 043 kronor i månaden. Motsvarande siffra för Malmö och Göteborg är 4 375, respektive 4 265 kronor per månad för en etta.

Totalt har utbudet av andrahandsannonser hittills i år ökat med 11 procent på Blocket, jämfört med motsvarande period förra året. Totalt har 47 500 lägenheter varit utannonserade.

I storstäderna ökar de begärda snitthyrorna. Allra mest ökar de i Stockholms kommun där små lägenheter kostar 20 procent mer än i fjol. Hittills i år har Blocket haft 8 000 utannonserade enrumslägenheter i Stockholm.

Vi tror att utvecklingen kommer fortsätta året ut men sedan mattas av något. Än ser vi inga tecken på att andrahandslägenheter skulle vara svårare att hyra ut på grund av de högre prisnivåerna. Fler och fler lägenheter hyrs ut tack vare att utbudet ökar, säger Robin Suwe, affärsområdesansvarig för bostäder på Blocket.

Från den 1 februari i år ändrades reglerna för andrahandsuthyrning som bland annat innebär att bostadsrättsinnehavare kan ta ut en hyra som motsvarar den totala kostnaden.

Mer läsning

Annons